Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESKUPA HRANA

Stručnjaci otkrivaju hoće li smanjenje PDV-a doista značiti i jeftiniju hranu

Trgovina
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
24.09.2018.
u 12:32

"Kod nas je dosta velik utjecaj distribucijskih i logističkih troškova jer Hrvatska je zemlja koja je logistički zahtjevna", rekla je Blažević

Treći krug porezne reforme trebao bi donijeti dodatna rasterećenja za građane nakon smanjenja PDV-a s 25 na 13%  na svježe meso, živu stoku, ribu, svježe voće i povrće, jaja i dječje pelene, a ako trgovci budu spremni spustiti cijene, mjesečno bi prosječna obitelj trebala uštedjeti oko 80-ak kuna, smatra Vlada.

O tome hoće li najavljeno smanjenje uistinu značiti i automatsku uštedu za građane, jesu li trgovci dužni sniziti cijene i kolika je uloga proizvođača u tome, razgovarali su na HRT-u Zvjezdana Blažević, konzultantica u prehrambenoj industriji, Mirko Budimir, dopredsjednik HUP-a i Katarina Litva, ekonomska savjetnica NHS-a.

"Što se tiče trgovaca, oni su spremni na to, primjenjivat će zakon, kaže, ali sve ovisi o ostalim sudionicima u lancu, tu prije svega mislim na proizvođače. Ako oni ne budu dizali svoje cijene i ako ne budu rasli energenti, može se očekivati da će potrošači to osjetiti", rekao je Budimir iz HUP-a prebacujući odgovornost na proizvođače dodavši kako ćemo kao potrošači brzo vidjeti koji trgovac nije smanjio cijenu na osnovi PDV-a, odnosno koji je PDV zadržao za sebe". 

"Cijena proizvoda određuje se u cijelom lancu vrijednosti – od onog koji proizvodi pa do logistike, distribucije i trgovine. Dodala je kako je kod nas dosta velik utjecaj distribucijskih i logističkih troškova jer je Hrvatska zemlja koja je logistički zahtjevna", rekla je Blažević. 

Bolje išta nego ništa 

Katarina Litva smatra da je hrana u Hrvatskoj ionako preskupa.

"Kada pratimo cijene blagdanskih košarica, primjećujemo da je voće i povrće vrlo skupo. Smatra da bi možda bilo najjednostavnije da se spusti PDV na svu hranu. Prema nekim kalkulacijama, od 1. siječnja moglo bi se uštedjeti 80 kn, smatra da to nije dovoljno, ali bolje išta nego ništa", rekla je i dodala kako smatra da "nedjeljom ne bi trebale raditi barem trgovine"

Komentara 3

DU
Deleted user
16:59 24.09.2018.

Budući da živim cijeli život na ovim prostorima i naučio sam se svakojakih gluposti i objava medija, i mačkama lutalicama je jasno da od smanjenja cijena hrane ništa. Kada se poskupljivala struja i gorivo cijene su išle naviše a kada se smanjile ostajale su i dalje na visokoj razini. Mogu vlastodršci i sluge Bruxellesa i potpuno ukinuti pdv i dalje će cijene biti sve više.

MI
midea
14:19 24.09.2018.

zar moraš biti stručnjak ?

SA
samoborka
17:21 24.09.2018.

Suvisan clanak jer svi ionako znamo odgovor na postavljeno pitanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije