Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izmjena Zakona

Najavljena velika novost oko osobnih iskaznica: 'Građanima će se olakšati dobivanje dokumenta'

Policija pozvala građane da zamijene istekle osobne iskaznice kako bi se izbjegle gužve
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/3
31.01.2024.
u 23:24

Mjesna nadležnost već je ukinuta za izdavanje putovnice i vozačke dozvola, a sada se proširuje na osobne iskaznice

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić rekao je u srijedu u Saboru kako će izmjena Zakona o osobnoj iskaznici omogućiti građanima da zahtjev za izradu ili produljenje osobne iskaznice podnesu u bilo kojoj policijskoj postaji, neovisno o mjestu prebivališta.

"Zakonom bi se trajno ukinula mjesna nadležnost prilikom izdavanja osobnih iskaznica. Time će se građanima olakšati dobivanje dokumenta, a posljedično će se rasteretiti policijske uprave u kojima se podnosi veliki broj zahtjeva, jer će građani imati mogućnost odlaska u druge postaje koji imaju manji broj stranaka", kazao je Katić predstavljajući zakonske izmjene.

Prema dosadašnjem zakonu, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice mogao se predati samo u policijskoj postaji u mjestu prebivališta ili boravišta. Međutim, nakon proglašenja kraja epidemije covida-19 u Hrvatskoj, naglo je porastao broj istih zahtjeva, dodao je Katić. Tako je u 2023. godini predano oko 1 160 000 zahtjeva dok je godišnji prosjek između 2016. i 2019. bio oko 600 000 zahtjeva. 

VEZANI ČLANCI:

Stoga je MUP iskoristilo mogućnost i privremeno ukinuo mjesnu nadležnost za izdavanje osobne iskaznice od konca srpnja prošle godine. Ta mjera je dala pozitivne rezultate, a sada se uvodi u zakon, pojašnjavao je državni tajnik.

Mjesna nadležnost već je ukinuta za izdavanje putovnice i vozačke dozvola, a sada se proširuje na osobne iskaznice. Nadalje, izmjenom zakona također je omogućeno plaćanje naknade karticom ili mobilnim bankarstvom, a građani koji su u zadnjih 5 godina izradili elektroničku osobnu iskaznicu ili biometrijsku putovnicu, ne trebaju donijeti novu fotografiju. Međutim, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice neće biti moguće podnijeti preko sustava e-građani. 

''Zbog sigurnosnih razloga postoji potreba da građani u određenom razdoblju osobno pristupe da bi se utvrdio njihov identitet. Nema puno onih koji zlorabe sustav, ali to su opasni slučajevi i mogli bi dovesti do ozbiljnih sigurnosnih ugroza'', odgovorio je Katić na upit HDZ-ova zastupnika Darka Sobote. Podršku zakonu najavili su i oporbeni klubovi.

VEZANI ČLANCI:

''U 21. smo stoljeću, podržavamo sve što ubrzava procese u administraciji. Isto tako, predlažemo da se građanima omogući da vide koja je policijska uprava zatrpana zahtjevima, a gdje mogu očekivati najbržu realizaciju'', kazala je Marijana Puljak (klub Centra, Glasa i Stranke s imenom i prezimenom).

''Podržat ćemo zakon jer doprinos većoj komociji naših sugrađanima i omogućuje im da imaju manje troškova. No, smatramo da bi bilo dobro da se što više kvalificiranih certifikata stave na osobne iskaznice, da se ne troši novac na izdavanje zasebnih službenih iskaznica'', rekao je zastupnik kluba Socijaldemokrata Željko Pavić.

Komentara 2

GN
gnoj
08:34 01.02.2024.

Sada će tek kriminalci cijeniti HR dokumente !

BO
BozeSacuvaj
05:25 01.02.2024.

"No međutim građani neće moći podnostiti zahtjev za osobnu putem e-građanin"...tek toliko koliko je internet "siguran" i ta besmislena usluga. Ona je prvenstveno napravljena sa glavnim ciljem da sudska pismena (najčešče se radi o ovrhama) budu kao "dostavljene" da se "zezne" stranku u postupku za rok na žalbu...a ne nikako da se građanstvu "nešto olakša"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije