Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Damir Bakić

Najave ukidanja prireza kao predizborni potez

Zagreb: Saborski zastupnik Damir Bakić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
08.05.2023.
u 07:49

Damir Bakić, saborski zastupnik Možemo!, odgovara na tri pitanja

1. Premijer Andrej Plenković najavio je porezno rasterećenje građana, ali tek od 1. siječnja iduće godine. Što je smisao tog poteza?

Očito je stvarni smisao tog poteza pokušaj povećanja neto plaća. No, ni premijer ni ministar Primorac nisu eksplicitno rekli što točno kane napraviti. Spominjalo se ili smanjenje stopa poreza na dohodak, ili oslobađanje dijela mirovinskih doprinosa, ili čak i ukidanje prireza, ili kombinacija nekih od tih triju mjera. Detalje još ne znamo. E sad, zašto tek od 1. siječnja? Pretpostavljam da je logika ta da se odgovarajuća zakonska regulativa pripremi i provede kroz saborsku proceduru, u dva čitanja, a za to će trebati vremena. No u ovom slučaju upravo taj tajming premijeru i ide na ruku. Poželjan mu je jer će se efekti tog povećanja plaća vidjeti tek iduće godine, koja je izborna.

2. Do čega bi to moguće ukidanje prireza gradova i općina moglo dovesti?

To će apsolutno dovesti do snažnog pada prihoda gradova i općina. Primjerice, samo prirez Gradu Zagrebu donosi 10% prihoda poslovanja. Ukinete li prirez, vi ste uprihodili 10% manje redovnih prihoda, ali istovremeno Grad i dalje mora osiguravati sve svoje funkcije. Zagreb ima 340 ustanova kojima upravlja. To su škole, vrtići, ustanove u kulturi, sportu... Radi se o golemom pogonu. Grad ima porezne prihode da može materijalno održavati te objekte i plaćati ljude koji u tim ustanovama rade. Znači, gubitak novca od prireza teško se može odraziti na normalno i očekivano funkcioniranje Grada. Mislimo da je to apsolutno neodrživo i neodgovorno za funkcioniranje gradova i općina.

3. Znači, sve ovo što premijer sad najavljuje njegova je predizborna taktika?

Sve to što premijer radi nalikuje na njegove predizborne poteze. No problem je što te mjere nisu provedive niti su održive. To što nemaju namjeru gradovima kompenzirati gubitak prihoda, opravdavaju rastom poreznih prihoda koji su gradovi ostvarili. U Zagrebu smo ostvarili suficit, ali nismo vidjeli ni centa od tog suficita jer je on namijenjen plaćanju naslijeđenog duga. I tako će biti i ove i iduće godine. Drugo, u Zagrebu je obnova u punom jeku, a ne mogu se svi objekti obnavljati novcem iz Fonda solidarnosti. Velik dio troškova snosi i sam Grad. I krajnje je cinično da je Zagreb u suficitu, a da nas naslijeđeni dug i golem angažman u obnovi dovodi do toga da ne znamo kako sve to podmiriti.

VIDEO Poznati detalji povrata poreza, oko 153.000 mladih dobiva puni iznos: 'Isplate kreću u svibnju'

Komentara 6

EJ
ejStef
08:06 08.05.2023.

Malo reklame za Možemo, kada se već ne mogu pohvaliti ničime u Zagrebu. To je tako, treba kritizirati bilo kakvu promjenu, makar to bilo i smanjenje poreza, a za vlastitu nesposobnost krivi su saboteri i nečija namjera. To smo slušali godinama u bivšem sustavu, o nekim tajnim neprijateljima koji stalno nešto opstruiraju i rade protiv nas... Možemo zagovara standardne lijeve floskule, tipa oporezivanje bogatih, ekstra profita (što god to bilo), što znači da svoju politiku bazira na populističkim temeljima baziranim na ljudskom jalu i zavisti... Za početak, neka se u Zagrebu prime posla, a ne da su im za sve vlastite loše odluke neki drugi krivi. U kratko vrijeme od kada su na vlasti, uspjeli su smanjiti demografske mjere, zadužiti grad za 2 milijarde, dati bankama hrpu nekretnina pod hipoteku, poskupiti, a nisu napravili ništa...

DO
Domovinskirat
08:27 08.05.2023.

Što je s zarezom ?

BJ
bjmaro
08:02 08.05.2023.

, Bjelovar je ukinuo prirez i funkcionira nikad bolje . Znamo da je Zg metropola, ali prirez kao prihod lokalne uprave je kaubojski način punjenja gradske blagajne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije