Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.05.2014. u 12:00

Vjeruje li itko da će se u predizbornoj kampanji govoriti o mjerama zapošljavanja i rezanju birokracije, a ne o Bleiburgu i Jasenovcu?

Očekivati da će aktualna vlada raspisati prijevremene izbore – valja to odmah reći – teška je naivnost. Na stranu činjenica da takvu opciju danas podržava 40 posto građana, što će na tome “inzistirati” najveća oporbena stranka, što aktualna vlada po mnogočemu ne nalikuje onoj koja je prije dvije i pol godine ušla u Banske dvore. Kukuriku vlada opstat će onoliko koliko će potrajati savez SDP-a i HNS-a, odnosno unutarstranačko jedinstvo tih stranaka.

Upravo zbog toga parlamentarne izbore nećemo vidjeti prije kraja 2015. godine, a iz perspektive budućnosti Hrvatske to je vjerojatno najgora vijest koju smo mogli dobiti. No, ne zato što će vladavina Kukuriku koalicije trajati još minimalno godinu i pol, nego i zato što taj vremenski okvir ruši mogućnost postizanja konsenzusa o rješenju bilo kojeg ozbiljnog problema koji trenutačno muči ovu zemlju. A takvih je mnogo i u svojoj suštini vezani su za ekonomiju, odnosno životni standard građana. Upravo te ekonomsko-egzistencijalne teme temelj su političkog djelovanja cijelog niza novih hrvatskih političkih stranaka centra, koje proteklih mjeseci niču kao gljive poslije kiše.

Ekonomska rješenja umjesto ideoloških bojeva danas tako nude Nikica Grabrić i njegov Forum, “održivi razvoj” zagovara OraH Mirele Holy, gospodarski rast od pet posto nudi Novi val Ljube Jurčića, nove razvojne projekte obećavaju friško osnovani Reformisti i dalje utamničenog Radimira Čačića, a o ekonomskim pitanjima sve češće mrmljaju i Laburisti Dragutina Lesara. No, svima onima koji misle da će sljedeće parlamentarne izbore odlučiti kvaliteta ekonomskih programa, a ne uobičajeno nabacivanje povijesne krivnje i prebrojavanje žrtava, sve nade mogle bi potonuti 31. prosinca ove godine.

Ulaskom u 2015. godinu Hrvatska će opet ući u jednu od onih sudbonosnih godina koje završavaju brojem pet, a – kako je svojedobno primijetio Slavko Goldstein – kontinuirano se vraćaju. Sljedeće godine diljem svijeta slavit će se 70. obljetnica završetka Drugog svjetskog rata. Taj se događaj u Hrvatskoj već tradicionalno obilježava dvojako, dok ga neki slave kao dan pobjede, drugi ga obilježavaju kao dan poraza.

No, i prije nego što se tog 2. rujna obilježi dan kad je japanskom kapitulacijom i službeno okončan najveći rat u povijesti čovječanstva, vihor povijesnih ideologija u Hrvatskoj mogao bi biti uskovitlan. Pa će tako jedni 15. svibnja slaviti 70. obljetnicu pobjede antifašista i kapitulacije Njemačke, a drugi sedam desetljeća od početka pokolja u Bleiburgu. Dakako, tek koji tjedan prije obilježit će se i 70. obljetnica proboja iz koncentracijskog logora Jasenovac pa će se ispuniti svi uvjeti za tradicionalne manipulacije dolascima i nedolascima na te svečanosti.

U kontekstu Drugog svjetskog rata te njegovih posljedica i aktera, ne treba zaboraviti i da će se 10. veljače napuniti 55 godina od smrti blaženog Alojzija Stepinca, a 4. svibnja 35. obljetnica smrti Josipa Broza Tita – sasvim sigurno kao i inače popraćena okupljanjem u njegovu rodnom Kumrovcu. No, tek tri dana prije okupljanja u Kumrovcu građani će se okupljati i u Okučanima, u povodu dvadesete obljetnice operacije Bljesak i oslobođenja zapadne Slavonije. Nakon kratkog ceremonijalnog intermezza, u Kninu će se obilježiti i dvadeset godina od operacije Oluja.

U godini svih tih velikih i malih obljetnica – vjeruje li itko da će se u predizbornoj kampanji govoriti o gospodarskim programima? Vjeruje li itko da će isti oni koji danas galame o crnim kugama i crvenim peronosporama sljedeće godine govoriti o mjerama zapošljavanja, reformi zdravstva, rezanju birokracije? Hoćemo li se umjesto Kevinim jamama baviti proračunskim rupama, umjesto ćirilicom – jezicima računalnog programiranja, a umjesto zbrajanja popisa ubijenih, pokušati brisati s popisa nezaposlenih? Još pet stoljeća prije Krista kineski mislilac Konfucije zapisao je da je za definiranje budućnosti nužno proučavati prošlost. Nažalost, nije savjetovao što učiniti da se u budućnosti ne bi živjela prošlost.

>> ANKETA Jeste li za prijevremene izbore?

Komentara 9

CB
Conan Barbarin
12:10 10.05.2014.

jedini spas za hrvatsku je raspisivanje prijevremenih izbora i izglasavanje nove i sposobne vlade, ova vlada ne valja

Avatar Carrera
Carrera
12:16 10.05.2014.

kukuriku vlada je razočarala narod i svi željno priželjkuju te prijevremene izbore

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
14:06 10.05.2014.

Kao prvo, tko to u Hrvatskoj "obilježava" svršetak Drugog svjetskog rata kao poraz? Koji to relevatni pojedinac, stranka ili skupina to čine? Nitko. Najobičnija prežvakana podvala koja u javnom prostoru živi od fiktivnih Josipovićevih "ustaških zmija" do nebuloznih Milanovićevih periodičnih "promišljanja" o tom razdoblju. A podvala je isto tako da Gabrić, Orah i laburisti promišljaju o ekonomiji. To su ništa drugo nego igrači ove iste vlasti i budući koalicijski trabanti SDP-a, zlu ne trebalo, nakon sljedećih parlamentarnih izbora. Ili, kako da nakon izglednog poraza SDP-a opet na vlast zasjedne SDP. A općenito gledano, o onome o čemu će se u predizbornim kampanjama govoriti određuju u najvećem dijelu novinari. I tako je svugdje u civiliziranom svijetu. No kako su kod nas novinari, uz časne iznimke, najobičniji glasnogovornici ove ili one političke struje, od toga nema ništa. A ne pomaže ni to što se vrsnih komentatora kod nas može jedva izbrojiti na prste jedne ruke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije