Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
energetska tranzicija
Povratak na članak

Nafta gubi primat, kroji se nova geopolitika: 'Da je Churchill živ, najavio bi novu željeznu zavjesu'

Zbog klimatskih promjena na djelu je energetska tranzicija prema vjetru, suncu, kobaltu, litiju... Da je Churchill živ, danas bi možda najavio novu željeznu zavjesu, samo ovaj put ne u Europi, nego u Aziji

Komentari 56

SJ
Sve je uzalud
14:06 15.05.2021.

....tko je ima uvijek će je imati...a tko nema za alternativu će raditi....tko će rusima u Rusiji zabraniti trošiti naftu....Biden....

VL
DU
Deleted user
16:57 15.05.2021.

Izrazito dobar clanak. Bojim se da nasima u vrhu po svemu sudeci i kakve odluke donose je i u interesu da ovako drzava propada, nista nije slucajno, tako da se bas ne nadajte nasoj "pametnoj" tranziciji. Dok s druge strane Kina ne radi ni jedan krivi korak vec desetljecima, a tako ce biti i u buducnosti. Zapad ima krive drustvene vrijednosti i Kina to debelo iskoristava.

VL
BE
berija
13:12 15.05.2021.

Onog trenutka kad se načini fuzijski reaktor, stabilan i ekonomski isplativ, počet će kraj naftne ere. Do tada, sunce i vjetar neće dati dovoljno energije i nafta će se koristiti. Kopno, hajde de, uz dobre baterije ili napredniju tehnologiju vodikovih gorivih ćelija, ali što sa zrakoplovima i brodovima?

VL
DU
Deleted user
20:05 15.05.2021.

Opet ispiranje mozga za uviđenje co2 valute. Pazi plina kojeg ima 1% u atmosferi. Plina bez kojeg nema života. Kakva fašisticka propaganda za totalnu kontrolu i nametanje krivnje što si živ jer disanjem radiš co2, otvorio si frižider, putovao si.... Strašno.

VL
SE
Serdar222
21:43 15.05.2021.

Još dugo nafta će, uz plin, biti glavni energent, alternativni izvori samo su dopuna i ne mogu biti energetska osnova jer nisu na raspolaganju u svakom trenutku.

VL
Avatar GeniKameni
GeniKameni
13:34 15.05.2021.

Ludost globalista zalijepljena je za njihovu korumpiranu klimatsku agendu, ali to ne znaci da morate pasti na njihovo ispiranje mozga globalnim zagrijavanjem. Iako zagovornici klimatskih promjena izjavljuju da je znanost o klimatskim promjenama "podmirena", istina je da postoji mnogo znanstvenih cinjenica koje govore drugacije. Vec dugo vremena bezumni alarmisti klimatskih promjena vode rat protiv ugljicnog dioksida, tvrdeci da je "staklenički plin" koji ce unistiti planetu!? Vec osnovnoskolci znaju da je CO2 vazan dio fotosinteze, procesa kojim biljke stvaraju energiju za rast i napredak. CO2 je u osnovi hrana za biljke, a bez njega bi zivot na Zemlji bio izbrisan! Lazni alarm o klimatskim promjenama je alat svjetske duboke drzave za provodjenje svoje kriminalne politike. Mafija koja fura pricu o klimatskim promjenama sada obrce stotine milijardi eura na projektima obnovljivih izvora energije! A s tim novcima mogu kupiti misljenje svih "uglednih" znanstvenika svijeta! A uz medijski monopol mogu ispirati mozak ovcama paraliziranog mozga do mile volje, i u isto vrijeme sotonizirati znanstvenike koji su dosli do sasvim oprecnih saznanja... ali koji nisu prodali dusu vragu svom...

VL
DU
Deleted user
18:11 15.05.2021.

Prilika je za reći da je Churchill 'smjestio željeznu zavjesu od Stetina do Trsta. Antife na aparatima, Jugoslavija je bila s pogrešne strane željezne zavjese.

VL
PR
prokurator
18:01 16.05.2021.

solidan članak, i naravno gomila komentara koji ne raspolažu niti najosnovnijim informacijama o izvorima energije ili klimatskim promjenama. pa jesmo u hrvackoj ili nismo :D

VL
BA
beto_alonso
14:58 15.05.2021.

Imamo i sunca i vjetra a i geotermalne energije dovoljno za tranziciju. Ipak, nafta nece tako brzo nestati osobito za avione. Zbog covid-a su istrazivanja i pronalsci novih rezervi znatno smanjeni sto ce uskoro dovesti do disbalansa potraznje i proizvodnjee a cijena bi mogla u nebo.

VL
Avatar dzambo
dzambo
15:15 15.05.2021.

Pitanje je za te ''ledenjake sto se otapaju'' da li su se oni ''slicno'' otapali jos prije par tisuca god. kad nije bilo ''nikoga'' da to udvrdi -jesu ili nisu recimo ''nikada''....i onak ''usput''...racunjanje ''nasih godina'' na planeti zemlji nijee nista u usporedbi koliko ova planeta zemlja stvarno postoji.....mi smo ''tek'' scracunali 2021,plus jos mali kusur....a gdje su jos tisuce i tisuce koje NIKO nije mogao ''racunati' i da vidi tada da li su se i tada dogadjale slicne pojave ili nisu...i da li je to samo neki ciklus koji se ponalja svakih par tisuca godina ili ovo se prvi put dogadja u povijesti planete....i opet kazem to nikada necemo saznati jer tada nikoga nije bilo da to ''zatefteri''.......i na kraju ''dzabe'' ce biti bacati pare na nesto ako to nepostuju sve drzave i koliko vidim bas oni koji nece davati puno para a zagadivace najvise i u iducih 100 i vise god. nema logike....

VL
DU
Deleted user
14:25 15.05.2021.

Fuzijski reaktor radi antigravitacija također a mi smo još u prošlom stoljeću

VL
ST
Startrack
14:07 15.05.2021.

Ovo su bajke za malu djecu. Nafta je jedini izvor energije za auta. Ako auta budu isla na struju kolapsirace elektricni sistem. I povrh toga hoce da prave struju iz vjetra i sunca paje ito klimavo. Jedino pravo rjesenje bilobilo bi nac novi izvor atomske energije kao fuziju ili jos dublje nesto u atomskoj fizici. Posto ljudska rasa staje sa IQ, po knjizi "Bell curve", a to zahvaljujuci nadiranju imigranata jedino pravo rjesenje je pad broja stanovnistva. Planeta zemlja ce napravit dovoljno nafte.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.