Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prošli kontrole

Nadzirale ih tajne službe. Uzalud

An undated photograph of a man described as Abdelhamid Abaaoud that was published in the Islamic State's online magazine Dabiq and posted on a social media website.  A Belgian national currently in Syria and believed to be one of Islamic State's most acti
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
18.11.2015.
u 07:00

Mozak pariškog pokolja: Abaud je početkom godine pobjegao iz Belgije u Siriju. Okrutnost je pokazao videosnimkom na kojoj kamionom vuče vezane leševe

Gotovo je sigurno da su uz Abu Bakra Al-Baghdadija, vođu terorističke organizacije Islamske države, glavni organizatori terorističkih napada u Parizu belgijski državljanin Abdelhamid Abaud i francuski državljanin Salim Bin Ghulam. 27-godišnji Abaud je iz predgrađa Bruxellesa, Molenbeeka, u kojem su živjeli i neki drugi članovi terorističke ćelije koja je izvršila napade u Parizu. Početkom godine dao je intervju za Dabiq, propagandni magazin Islamske države, pod ratnim imenom Abu Omar el Baljiki (Belgijanac), u kojem je otkrio kako je uspio pobjeći iz Belgije u Siriju unatoč tome što je bio pod nadzorom obavještajnih službi zemalja članica EU. Već je u tom intervjuu najavio kako se s dvojicom boraca vratio u Belgiju s ciljem da "izvede teroristički napad na križare koji vode rat protiv muslimana". Svoju okrutnost i monstruoznost pokazao je na videosnimkama na kojima je kamionom vukao vezane leševe.

Najopasniji terorist

Drugi je mozak operacije Salim Bin Ghulam, rođen u Parizu, blizak Al-Baghdadiju, protiv kojeg je francusko tužiteljstvo pokrenulo istragu u lipnju prošle godine smatrajući ga najopasnijim teroristom s francuskom putovnicom. U prilog tome idu bombardiranja Rake, uporišta terorističke organizacije ISIL-a, samo dva tjedna prije napada u Parizu. Francuske obavještajne službe smatraju ga odgovornim za napad na redakciju Charlie Hebdoa, ali i na Židovski muzej u Bruxellesu. I Abdelhamid Abaud i Salim Bin Ghulam glavni su operativci za terorističke napade u Europi.

Cijela strategija terorističkih napada na Pariz osmišljena je u Siriji, u glavnom gradu kalifata Raki, što je bio razlog bombardiranja tog grada u osvetničkom pohodu francuskih bombardera.

Teroristička organizacija Islamska država ne bi uspjela u svojim namjerama da nije bilo velikih propusta obavještajnih službi zemalja članica EU.

Od sedmorice terorista zasad su identificirana petorica. Najzanimljivije je da je Salah Abdeslam, osumnjičen da je imao ključnu ulogu u atentatima u Parizu, za kojim je u međuvremenu raspisana međunarodna tjeralica, bez problema prošao rutinsku kontrolu 9. rujna u Austriji, kako je navelo utorak ministarstvo unutarnjih poslova u Beču. Identitet tog Francuza provjeren je u rutinskoj kontroli u Gornjoj Austriji nakon što je prešao granicu iz Njemačke u društvu s dvojicom muškaraca čija imena dosad nisu spominjana u vezi s terorističkim napadom.

Dva upozorenja

S druge strane, arapski mediji, pozivajući se na tursku obavještajnu službu, pišu kako su dvaput – u prosincu 2014. godine i u lipnju 2015. – upozorili francusku vlast na Omara Ismaila Mustafija i njegove terorističke aktivnosti. Na zahtjev obavještajne službe Francuske turska obavještajna služba proslijedila je obavještajne podatke o četiri francuska terorista i njihovim aktivnostima, a među njima je bio i Omar.

Međutim, francuski državni odvjetnik tada je odbacio bilo kakvu Omarovu povezanost s terorističkom organizacijom i skinuo ga s liste potencijalnih terorista, kako navodi turska obavještajna služba. Mustafi je ušao u Tursku 2013. iz Bugarske preko graničnog prijelaza Edirna, a dalje nemaju nikakve evidencije o tome kako je i gdje izašao.

>> Djecu muslimana trebalo je integrirati, a ne getoizirati

>> Kako je vlasnik kafića u kojem se pušila marihuana postao bombaš samoubojica

Komentara 19

HA
Hancov
08:36 18.11.2015.

Vesna Pusic je rekla da teroristi putuju avionom u prvoj klasi .

DU
Deleted user
08:58 18.11.2015.

Ah, znači i Francuzi imaju svog Ostoju Rankovića?

NE
nemanatrag
08:56 18.11.2015.

Što bi sa dobrim starim Gestapoom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije