Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hzz posreduje

Nađite posao u EU ili radnika iz EU besplatno – iz svoje zemlje

'25.02.2013., Zagreb - Patricija Kezele i Vilma Mostahinic, savjetnice u Hrvatskom zavodu za zaposljavanje za medjunarodno posredovanje.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
20.07.2013.
u 12:36

Ulaskom u EU Hrvatska je automatski postala članica EURES mreže koju čine javni zavodi za zapošljavanje zemalja EU i europskog gospodarskog prostora

Ako ste nezaposlena medicinska sestra iz Osijeka ili nezaposleni kuhar iz Dalmacije koji staž, umjesto u nekoj bolnici ili restoranu, “odrađujete” na burzi, ili ste, pak, zaposleni tehničar iz Zagreba, ali poslom i plaćom niste zadovoljni, kao ni životom u Hrvatskoj i htjeli biste sreću okušati u nekoj od zemalja EU, od 1. srpnja u toj vam potrazi može pomoći i Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ). Točnije, njegovih (za početak) osam posebno obučenih EURES savjetnika.

EURES mreža

Naime, ulaskom u EU Hrvatska je automatski postala članica EURES mreže koju čine javni zavodi za zapošljavanje zemalja EU i europskog gospodarskog prostora (uključene su i Švicarska, Island, Lihtenštajn i Norveška). To znači da je Hrvatska 1. srpnja uspostavila suradnju sa zavodima za zapošljavanje svih zemalja EU.

– EURES mreži svrha je pružanje informacija, savjetovanja i usluga posredovanja, kako poslodavcima, tako i tražiteljima posla iz svih zemalja EU, a HZZ, zahvaljujući tome, sad ima i ulogu posredovanja pri zapošljavanju naših ljudi u zemljama EU kao i radnika iz EU u našoj zemlji – pojasnila je rukovoditeljica EURES-a i međunarodnog poslovanja u HZZ-u Vilma Mostahinić.

U praksi to znači, ako se poslodavac iz Italije javi HZZ-u i traži određenog zaposlenika, HZZ ga provjerava s kolegama iz istovjetnog talijanskog zavoda i tek ga onda povezuje s našim građaninom zainteresiranim za ponudu. Također, poželi li netko od naših građana dobiti posao kod nekog poslodavca u EU ili već ima konkretnu ponudu, HZZ će ga za tog zaposlenika provjeriti.

Što sve treba ispuniti

– A moći ćemo pomoći i pri povezivanju s poslodavcima, informacijama o tome koje sve prijave treba ispuniti, kako stoje stvari sa zdravstvenim i mirovinskim osiguranjem u određenoj zemlji, kome se obratiti, u kojoj zemlji plaćati porez na dohodak, kako koristiti portal EURES... Sve će te usluge biti besplatne – precizirala je EURES savjetnica Patricija Kezele.

U Hrvatskoj se iz zemalja EU, kažu V. Mostahinić i P. Kezele, uglavnom traže izvorni govornici za škole stranih jezika, turistički animatori, inženjeri brodogradnje, liječnici specijalisti..., a zemlje EU traže medicinske sestre i tehničare, kuhare, konobare, inženjere građevine, informatičare...

>>Hrvatska je rekorder po broju siromašnih u Uniji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije