Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLAGDAN VELIKE GOSPE

Nadbiskup Uzinić: 'Ne možemo BBB proglasiti huliganima perući ruke od njihove sudbine'

Rijeka: Nadbiskup Mate Uzini? predvodi središnje misno slavlje na Trsatu
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/4
15.08.2023.
u 22:24

Smatra da nam u svemu tome najmanje treba podjela na naše i njihove, na Grke i Hrvate, koja nikad i nikome nije donijela ništa dobra.

Riječki nadbiskup Mate Uzinić poručio je u utorak na blagdan Velike Gospe da je puno poruka koje možemo izdvojiti iz života i sudbine Majke Božje te je izdvojio dvije - da Gospa uči o važnosti poniznosti u ljudskim životima i svojom poniznošću nas usmjerava prema onome što je bitno. Nadbiskup Uzinić je u propovijedi na večerašnjem misnom slavlju u Svetištu Majke Božje Trsatske rekao kako za Gospu nije bitno ono što ona čini i može činiti, nego ono što u njoj i po njoj čini Bog, bitan joj je odnos s Bogom, njegova volja.

Ona pokazuje i da joj je bitan i čovjek, njegovo dobro, nerođeni u utrobi i čovjek kojemu hrli, koji je potreban njezine pomoći, dodao je. Naglašava kako je naš bližnji svatko tko je potreban, "onaj koji još nije rođen i kojemu smo dužni pružiti zaštitu i štititi pravo na život, kao što su naš bližnji i žene izložene nasilju, unutarnjim i vanjskim pritiscima, koje nažalost pritisnute okolnostima ponekad donose odluku da život prekinu,“ kazao je nadbiskup Uzinić. Naglasio je kako nam je bližnji član obitelji ili susjed koji je upao u probleme, migrant koji traži bolji život, mladi koji trebaju pomoć, koji se gube zarobljeni ovisnošću o alkoholu, drogi, kocki…

"Iako možda navijamo za Rijeku ili neki drugi klub, a možda smo čak i pripadnici Armade ili neke druge navijačke skupine, bližnji su nam i Bad Blue Boysi koji su zbog svoje vlastite nepromišljenosti i loših odluka koje su donijeli, kao i tragedije koje se dogodila smrću jednog navijača grčkog AEK-a završili u grčkim zatvorima i koje zato ne možemo jednostavno proglasiti huliganima perući ruke od njihove sudbine, kao što nam je bližnji i spomenuti poginuli navijač i njegova obitelj, ali i njegovi klupski prijatelji koji ipak zaslužuju naše žaljenje i suosjećanje, a svima im je potrebna i naša molitva", rekao je u propovijedi Uzinić.

VEZANI ČLANCI:

Smatra da nam u svemu tome najmanje treba podjela na naše i njihove, na Grke i Hrvate, koja nikad i nikome nije donijela ništa dobra. Naglasio je da je bližnji i onaj koji dijeli naše stavove, pripada istoj Crkvi, narodu, stranci,  kao i onaj koji nije „naš“, koji drugačije misli, vjeruje, živi. "Bilo  bi veoma bitno da nam svima, osobito onima koji imaju posebnu odgovornost u društvu, postane jasno da je za opstanak našeg naroda važniji i demografski oporavak o kojemu se malo govori, od ekonomskog o kojemu se stalno govori," rekao je riječki nadbiskup.

"Želio bih  jasno reći da smo kao riječka Crkva prošli i prolazimo određenu krizu zato što su neki svećenici iznevjerili svoju svećeničku službu," rekao je također nadbiskup Uzinić. Naglasio je kako su se s time otvoreno suočili i upoznali javnost, ali da ne mogu dopustiti da se zbog zlodjela pojedinaca Crkvu onemogući u poslanju i nastavi s glasinama i poluistinama optuživati većinu svećenika koji predano nastoje vršiti svoje poslanje unatoč svojim slabostima.

VIDEO: Brojni vjernici na blagdan Velike Gospe došli u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke

Komentara 6

VB
vlasta.blecic
23:13 15.08.2023.

Uzoriti gospodine,ako jesmo kršcani/hrišćani i izad svega ljudi vašoj bojazni nema mesta.Manje je pitanje što uraditi a vece što smo propustili.Znamo li koliko ti mladi rade,a koliko tek njihovi roditelji,pa jedva imaju vremena za zajednički obrok bez razgovora ugodnih,umjesto kojih dominira materijalni položaj obitelji koja kraj s krajem nekako razvlači. Da li crkva u Hrvata pomaže ljudima ili samo gradi crkve.Pitam zato što sam iz Srbije imam sina koji je bio i jeste navijač i znam da sam brigu da se ne skrene vodila sama,uz Božije pomoć,nadam se...

GL
gliva
08:29 16.08.2023.

Gospodine Uziniću ne opravdavajte ovakva nedjela! Kako znate da su to bili BBB? Otkud Vam snage pričati na propovjedi toliko gluposti. Trebalo malo pročačkati tko stoji iza tih ništarija koji su došli raditi nerede bez ikakvog povoda. To nisu NAVIJAĆI Dinama, to su plačenici nekoga.

ZI
ziva___istina
07:41 16.08.2023.

Vrana vrani ne kopa oci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije