Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.05.2021. u 08:55

SAD učinio zaokret tek kad je dobrano procijepio svoje stanovništvo, a dugo je blokirao i velike količine AstraZenece

Europska unija ne smije biti na krivoj strani povijesti, glasila je poruka brojnih zastupnika u Europskom parlamentu, nevladinih organizacija i svih onih koji se zalažu za odricanje od intelektualnih prava na cjepiva nakon što je dan ranije američki predsjednik Joe Biden najavio promjenu američke politike o toj temi.

EU je ostao malo zatečen tim činom, no jučer su se javljale pukotine u europskom stavu o zadržavanju intelektualnih prava, prije svega od Italije i Francuske. Američki predsjednik donio je odluku koju je najavljivao kao svoje predizborno obećanje, unatoč pismu koje su mu prije dva dana poslali predstavnici farmaceutske industrije u kojem, među ostalim, upozoravaju kako su intelektualna prava ključna ne samo u brzom razvoju cjepiva već i da se njime olakšava dijeljenje tehnologije i informacija kako bi se povećala proizvodnja.

Bez toga, pišu, ugrožava se globalni odgovor na pandemiju, otežavaju napori da se zauzdaju nove varijante i kreira zbunjenost koja bi mogla potkopati povjerenje u cjepivo.

I najvažnije – to neće ubrzati proizvodnju jer treba vremena za postavljanje tehnologije, a prijeti i nestašica sastojaka. O profitu ne govore iako je itekako jasno da bez profita, koji onda privlači investitore, nema ni razvoja novih lijekova i cjepiva. No treba reći i da je SAD napravio zaokret tek kad je dobrano procijepio svoje stanovništvo, dok je istovremeno dugo blokirao velike količine cjepiva AstraZenece, koju ne koriste, ali je isto tako nisu izvozili ni dijelili s državama koje nisu u globalnoj grabeži uspjele osigurati svoje doze.

Europska unija je, s druge strane, najveći svjetski izvoznik cjepiva, unatoč tomu što po procijepljenosti zaostaje za SAD-om. Pomoć je potrebna sada i odmah, a ona dolazi u obliku punih doza. Odricanje od intelektualnog vlasništvo važan je korak, ali u ovom trenu više simboličan. Čekanje na proceduru u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, pa pripreme i proizvodnja visokosofisticiranih cjepiva mogu u nekim dijelovima svijeta trajati i godinama.

Izvanredno stanje traži i izvanredne mjere, a ugroza je tolika da, dok svaka država nije sigurna, nitko nije siguran. Izvoz i podjela cjepiva je hitna mjera, a odricanje od intelektualnih prava potez koji sam po sebi nije dovoljan, ali daje nadu da će se u budućnosti bolje regulirati ta domena u vremenima neke zdravstvene krize.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije