Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podignuta optužnica

Načelnik Karlobaga tvrtki svoje supruge dao posao obnove šetnice

Uskok uhićenje
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
23.01.2014.
u 17:32

Uskok je optužio Ivana Tomljenovića (HDZ) i poduzetnika Marija Brkljačića zbog nezakonita pogodovanja i pomaganja u tom kaznenom djelu. Tomljenovićeva supruga dobila je posao izgradnje šetnice i za to joj je isplaćeno 367 tisuća kuna. Tomljenović je prije izlaska iz pritvora prvo dao ostavku, a onda se na lokalnim izborima opet kandidirao i ponovno postao načelnik Karlobaga

USKOK je podigao optužnicu protiv Ivana Tomljenovića, HDZ-ova načelnika Karlobaga i poduzetnika Marija Brkljačića, a tereti ih se za nezakonito pogodovanje, odnosno pomaganje u nezakonitom pogodovanju.

Prema  optužnici, Tomljenovića i Brkljačića tereti se da su od veljače do lipnja  2013. omogućili da posao na izgradnji šetnice u Karlobagu dobije trgovačko društvo čiji je osnivač i jedini vlasnik Tomljenovićeva supruga. Taj je posao sklopljen iako su i Tomljenović i Brkljačić znali da prema Zakonu o javnoj nabavi grad Karlobag ne smije sklopiti posao s trgovačkim društvom čiji je vlasnik načelnikova supruga.

Prema  optužnici, Tomljenović je 18. veljače 2013. bez potrebne suglasnosti Općinskog vijeća donio odluku da se raspiše natječaj o javnoj nabavi za izvođenje radova na spomenutoj šetnici. Procijenjena vrijednost radova bila je 566.000 kuna, a Brkljačić se javio na natječaj, iako je znao da njegova tvrtka neće izvoditi radove. Njegova ponuda bila je 697.415 kuna, a nakon što je drugi ponuditelj odustao, Tomljenović nije poništio natječaj iako Brkljačić nije imao bankovno jamstvo ni policu osiguranja, a njegova ponuda bila je jedina.

Tomljenovića se tereti i da je umjesto da poništi postupak javne nabave, 9. travnja  2013. s Brkljačićevom firmom sklopio ugovor o izgradnji šetnice za iznos od  697.415  kuna.

Sljedeći dan društvo Tomljenovićeve supruge počelo je s radovima na šetnici, a kako bi se prikrilo tko je izvođač radova, Brkljačić je s tim društvom sklopio fiktivni ugovor o najmu strojeva.

Nakon toga Tomljenović se tereti da je 8. svibnja 2013. odobrio da se Brkljačiću plati 379.933 kuna, iako je znao da njegovo društvo ne izvodi radove.

Potom je Brkljačić, kako se tereti, temeljem fiktivnog ugovora sljedeći dan društvu Tomljenovićeve supruge isplatio 367.531 kuna. Inače, Tomljenović je zbog ove istrage bio uhićen ljetos, a kako bi što prije izašao iz istražnog  zatvora, dao je ostavku na načelničko mjesto. Zbog toga su u Karlobagu morali biti održani novi izbori, na koje se Tomljenović po izlasku iz pritvora ponovo kandidirao te pobijedio kao jedini kandidat. No još nije ni proslavio novu pobjedu, a već je ponovo bio uhićen i to zbog sumnje da je pokušao utjecati na istragu i to tako što je od pojedinih osoba u policiji tražio da mu dostavljaju informacije o tijeku istrage pokrenute protiv njega.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije