Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita životinja

Na Žarkovicu stigle nove kućice za pse, sve drugo ostalo na obećanjima

Foto: Privatni album
1/10
25.10.2017.
u 21:50

Grad Dubrovnik platit će popravak ograde, ali radnici koji bi to trebali obaviti boje se pasa. Grad je pronašao i zemljište za novi azil, u tijeku su pregovori oko otkupa

U sklonište za pse na Žarkovici stigle su nove kućice za njegove četveronožne stanovnike. Za sada ih je 50, a zamijenile su tek dio starih, dotrajalih i bezbroj puta pokrpanih.

Bit će ih ukupno 100, naručio ih je i platio Grad Dubrovnik. Kažu iz Grada kako su napravljene prema posebnom nacrtu, a prilagođene su vjetru i hladnoći koja će brzo stići na brdo iznad Dubrovnika. Kućice su već isprobane, u njihovu kvalitetu uz stanovnike koji su ih zauzeli uvjerili su se i volonteri koji su ih postavljali.

Navode planove

Na naš upit što su do sada napravili da poboljšaju stanje u skloništu i pomognu volonterima koji se brinu za napuštene životinje, iz Grada odgovaraju kakvi su im planovi. Pa tako navode da su još uvijek u postupku promjene hrane za pse, jer hrana za koju je Grad ove godine sklopio ugovor s dobavljačem ne odgovara psima, odnosno zbog nje imaju brojne zdravstvene probleme.

– O svemu imamo i potvrde veterinara, dokumentaciju koja pokazuje da psi imaju proljeve, da im je koža crvena i svrbi ih pa na mjestima na kojima se češu nastaju i rane – kaže Sandra Sambrailo, voditeljica skloništa. A iz Grada kažu kako su analize pokazale da hrana odgovara standardima, ali da su ipak spremni na promjenu pa Sanitat pregovara s tvrtkom koja hranu nabavlja.

Grad je osigurao i 100.000 kuna za popravak ograde skloništa, a radove bi trebala obaviti Tehnogradnja, ugovorni partner Grada. No, da to neće biti lako potvrđuju neki od volontera koji su bili u skloništu u koje su radnici Tehnogradnje već dolazili.

– Bili su dva puta i njima nije ugodno jer je puno pasa. Mi ne možemo pse maknuti, nemamo gdje, pa ćemo vjerojatno morati tražiti i ljude koji se ne boje ući među njih – objašnjava nam S. Sambrailo.

Čekaju rebalans

Već mjesecima ona čeka da joj Grad osigura obećanu pomoć, jer više se ne može sama brinuti za pse za koje bi se ionako trebao brinuti Grad. Na upit jesu li osigurali radnike za sklonište iz Grada odgovaraju:

– S obzirom da Grad ne može formalno zaposliti djelatnike u azilu osigurali smo 100.000 kuna donacije za azil, s isključivom namjenom zapošljavanja djelatnika. Navedena donacija uključena je u rebalans proračuna koji planiramo usvojiti na idućoj, šestoj sjednici Gradskog vijeća krajem listopada – piše u odgovoru koji potpisuje Petar Ipšić, viši stručni suradnik za informiranje. A Sandra Sambrailo kaže kako se nada da sve neće završiti neuspjehom, jer najteže je pronaći ljude koji žele raditi u skloništu.

I dok se čeka rebalans, iz Grada odgovaraju i da su pronašli lokaciju za novo sklonište. Gradit će se na zemljištu koje graniči s općinom Dubrovačko primorje, a ima 30.000 metara četvornih. U tijeku su pregovori s vlasnicima, a očekuje se da bi otkup trebao biti gotov do kraja godine. Nakon toga, kažu, Grad će sklonište izgraditi u najkraćem mogućem roku, a njime će upravljati gradska tvrtka Sanitat. U međuvremenu, napuštene životinje s gradskim ulica zbrinjavat će As-eko, no kill sklonište iz Šibenika. S njim je Grad 31. srpnja sklopio ugovor na godinu dana za paušalni iznos od 36.000 kuna. Na pitanje tko se brine o napuštenoj životinji dok djelatnici skloništa iz Šibenika ne stignu u Dubrovnik nismo dobili odgovor. A nismo doznali ni tko bi trebao zbrinjavati mačke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije