Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlični rezultati

Na Vranskom jezeru preko 250 ptičjih vrsta

ptica,vransko jezero
Željko Mršić/PIXSELL
29.07.2013.
u 14:44

Do kraja pak ove godine Park prirode bi trebao započeti s projektom izgradnje zapornice na kanalu Prosika

Na Vranskom jezeru započelo je prstenovanje ptica i očekuje se da će i ove godine biti obuhvaćeno preko 20.000 ptica. U ornitološkom rezervatu Parka prirode Vransko jezero je dosad evidentirano više od 250 ptičjih vrsta.

- Jedino kod nas se gnijezde mali vranac i čaplja danguba. Ornitolozi su kod nas prošlih godina prstenovali na desetke tisuća ptica - rekao nam je Ivica Prtenjača, ravnatelj Parka prirode Vransko jezero, zadovoljan zaštitom u ornitološkom rezervatu, a zbog čega Vransko jezero odnedavno ima i Ramsarsku povelju.

Iako je posjetitelja i ribiča i ove godine sve više, ptice se ne ugrožavaju, što prije desetak godina nije bio slučaj. Do kraja pak ove godine Park prirode bi trebao započeti s projektom izgradnje zapornice na kanalu Prosika kako bi se spriječio daljnji ulaz mora u jezero, a zbog čega se u posljednje dvije godine u jezeru dogodio pomor tona ribe. Trenutno je vodostaj preko pola metra viši nego u istom razdoblju prošle godine zahvaljujući kišnoj godini i ne očekuju se novi ovakvi incidenti.

>> Vransko jezero proslavilo uvrštenje na Ramsarski popis

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije