Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVO: poplave u hrvatskoj

Drava i dalje prijeti: U Osijeku pripremne mjere obrane od poplava

Katastrofalne posljedice poplave na jezeru Šoderica
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
10.08.2023.
u 17:19

Na području Osječko-baranjske županije svi sudionici sustava civilne zaštite su u visokom stupnju pripravnosti, a koji će biti aktivirani u slučaju potrebe. Provodi se priprema zaštite objekata za koje postoji mogućnost ugroze, obilaze se kritična mjesta te se dostavljaju pijesak, vreće i folije.

Vrh vodenog vala Drave oko ponoći je prošao Terezino Polje u Virovitičko-podravskoj županiji, vodostaj kod Botova pao je za metar i pol i tamo je realna opasnost prošla.  Nasipi nizvodno od Terezinog Polja su dovoljno visoki da prihvate vodeni val koji je nešto viši nego rekordne 2014. godine, rekao je u četvrtak ujutro Tomislav Novosel iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda. 

VIDEO: Katastrofalne posljedice poplave na jezeru Šoderica

Tijek događaja: 

17:13 - Vrhunac vodenog vala na Dravi ušao je u četvrtak prije podne na područje Osječko-baranjske županije, izvijestio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Mato Lukić dodavši kako je najviše štete učinjeno na području općine Podravska Moslavina gdje je probijen zečji nasip.

>> VIŠE OVDJE


11:24 - Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, vodostaji Drave u gornjem toku opadaju, ali s obzirom na izrazito visoke vodostaje i tendenciju daljnjeg rasta vodostaja u srednjem i donjem dijelu toka potrebno je pratiti prognoze i razvoj situacije na terenu.

Trenutno stanje obrana od poplava

Izvanredne stanje: Drava – Vrbovka, Donji Miholjac
Izvanredne mjere: Drava – Podravska Moslavina; Županijski kanal - Vaška

Osječko-baranjska županija

Tijekom 9. kolovoza u Podravskoj Moslavini dodatno je ojačan zečji nasip oko ugrožene kuće. U pripravnosti su pripadnici DVD-a, civilne zaštite, volonteri i djelatnici komunalnog poduzeća.  Na području Općine Viljevo prati se situacija te provodi zaštita od zaobalnih voda kanala Blanje. U gradu Donji Miholjac Hrvatske vode kontroliraju ustave i automatske čepove, obavljaju geodetska mjerenja, kontroliraju razlike vodostaja i visine ustava. Nastavlja se punjenje vreća s pijeskom radi ojačavanja nasipa zbog mogućih procjeđivanja te saniranja šteta na nasipima. Gradsko društvo Crvenog Križa Donji Miholjac koordinira rad volontera te je putem lokalnih medija upućen poziv radi angažiranja dodatnih volontera. Aktivno se prati situacija u gradu Osijeku i provode se pripremne mjere obrane od poplava. Na šetnici lijeve obale Drave isključena je struja i postavljene su zaštitne ograde radi sigurnosti građana. Zoološki vrt Osijek poduzima sve aktivnosti radi zaštite životinja.  U općinama Petlovac, Petrijevci i Bilje aktivno se prati situacija na terenu i u pripravnosti su sve operativne snage sustava civilne zaštite. 

Koprivničko-križevačka županija

Vikend naselje Šoderica je do daljnjeg bez električne energije, a nakon povlačenja vode pristupit će se ispitivanju i zatrpavanju električnih kablova koji su trenutno pod vodom. Na svim područjima se voda značajno povukla. Danas, 10. kolovoza u jutarnjim satima je došlo do odrona zemlje na cestu D 41 od Gotalova prema Koprivnici te je zatvorena za promet. Prometnica između Botova i Šoderice kao i lokalna cesta Đelekovec-Šoderica i dalje su zatvorene za promet.  

Virovitičko-podravska županija

Na području općina Pitomača, Špišić Bukovica, Lukač, Gradina, Sopje i Čađavica aktivno se prati situacija oko dolaska vodenog vala na rijeci Dravi. Na području Virovitičko-podravske županije svi sudionici sustava civilne zaštite su u visokom stupnju pripravnosti i bit će aktivirani u slučaju potrebe. Provodi se priprema zaštite objekata za koje postoji mogućnost ugroze i obilaze se kritična mjesta.

8:09 - Zbog vode na kolniku prekinut je promet na cestama:

DC41 Drnje-Botovo-GP Gola;

LC26126 Donja Dubrava-Selnica Podravska;

nerazvrstana cesta u mjestu Palanjek kod Siska.


7:43 - Vrh vodenog vala Drave oko ponoći je prošao Terezino Polje u Virovitičko-podravskoj županiji, vodostaj kod Botova pao je za metar i pol i tamo je realna opasnost prošla.  Nasipi nizvodno od Terezinog Polja su dovoljno visoki da prihvate vodeni val koji je nešto viši nego rekordne 2014. godine, rekao je u četvrtak ujutro Tomislav Novosel iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.  Mislim da je na svim kritičnim mjestima uspostavljena obrana od poplava, stanje treba pozorno pratiti iduća dva-tri dana, no nadamo se da neće biti većih problema, rekao je Novosel za Hrvatski radio. 

Izvijestio je da je vodostaj Drave kod Botova pao za metar i pol i da je tamo realna opasnost prošla, no da, nakon što se voda potpuno povuče, treba sanirati štete.   

Novosel upozorava da je nužan oprez na Dravi nizvodno od Botova.  Protok rijeke nizvodno od Botova je 2600 do 2800 metara kubnih, na nekim područjima sigurno ima nižih mjesta na nasipima koje treba pozorno pratiti i eventualno nadvisiti u slučaju da priprijeti prelijevanje, treba rješavati podvire, naglasio je. Dravi, nakon što je prošla Terezino Polje, do ušća u Dunav treba dva-tri dana, odnosno oko 150 kilometara.


7:20 - Sve angažirane operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite su na terenu, gdje poduzimaju mjere obrane od poplave te pomno prate situaciju. U pripravnosti su i dodatne snage koje će biti aktivirane u slučaju potrebe, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite u srijedu.  Vodostaji Drave u gornjem toku opadaju, ali s obzirom na izrazito visoke vodostaje i tendenciju daljnjeg rasta vodostaja u srednjem i donjem dijelu toka potrebno je pratiti prognoze i razvoj situacije na terenu.

GALERIJA U naselju Drnje voda se polako povlači iz kuća i dvorišta

Katastrofalne posljedice poplave na jezeru Šoderica
1/13

Na području Osječko-baranjske županije svi sudionici sustava civilne zaštite su u visokom stupnju pripravnosti, a koji će biti aktivirani u slučaju potrebe. Provodi se priprema zaštite objekata za koje postoji mogućnost ugroze, obilaze se kritična mjesta te se dostavljaju pijesak, vreće i folije.

Poljoprivrednici u Općini Viljevo obaviješteni su o nadolazećem vodenom valu kako bi zaštitili usjeve te je provedena koordinacija s Hrvatskim vodama oko obrane i zaštite nasipa. 

U Donjem Miholjcu je tijekom utorka provedeno punjenje vreća s pijeskom radi ojačavanja nasipa te saniranje šteta. Kod pročišćivača otpadnih voda dovezene su jumbo vreće za pripremu u slučaju zatvaranja ispusnog kanala. 

Obilazak kritičnih točaka proveden je u Belišću te su Hrvatske vode dostavile pijesak, vreće i folije na lokacije Bistrinci i Dravska obala.
Vlasnici ugostiteljskih objekata uz dravsko kupalište u Osijeku obaviješteni su o nadolazećoj ugrozi. 

U naselju Karašica postavljeno je 700 metara boks barijera te će biti dovezeno 10.000 vreća s pijeskom, folije, šandorove grede i pumpe za vodu.  


7:18 - Prema riječima načelnika stožera Marija Klementa Drava je poplavila poljoprivredne površine na području prekodravskog naselja Križnica koje je sada odsječeno jer skela ne vozi, a viseći pješački most zbog sigurnosti nije u upotrebi.

„Voda je ušla kilometar do dva u naselje, ali najveći dio kuća nije ugrožen, osim pojedinih koje se nalaze uz rijeku. Stanovnike opskrbljujemo u suradnji sa Stožerom civilne zaštite općine Pitomača“, rekao je Klement.

Na još dvije kritične točke u Virovitičko-podravskoj županiji, Novi Gradac u općini Gradini i Kapinci u općini Sopju situacija je pod kontrolom.

Iz Stožera su zamolili građane da ne prilaze nasipima postavljenim za obranu, da ne parkiraju svoja vozila kraj njih i da se ne penju na nasipe i mostove kako bi fotografirali poplave.

„Pazite na svoju sigurnost, nijedna fotografija nije vrijedna toga da stradate ili napravite oštećenje na nasipu koje će prouzročiti izlijevanje rijeke na okolno područje, a koje će onda biti teško zaustaviti“, poručili su iz Stožera CZ Virovitičko-podravske županije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije