Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrazovanje

Na tržištu će biti više od tisuću novih udžbenika

knjige
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
16.01.2014.
u 09:00

Već od danas nastavnici mogu birati udžbenik po kojem žele raditi, a u razred će samo onaj koji je zastupljen barem 10%

Nakon što su prošli postupak odobravanja, na tržištu će se ovog ljeta naći više od tisuću novoodobrenih udžbenika. Kao što se zna, Ministarstvo obrazovanja odlučilo je da su za sljedeću školsku godinu, unatoč tome što se u međuvremenu nisu promijenili nastavni planovi i programi, učenicima potrebni novi udžbenici.

Velik broj strukovnjacima

Za osnovne škole tiskat će se, kako neslužbeno doznajemo, 484 novoodobrena udžbenika. U nižim razredima osnovnih škola najveća je gužva bila u matematici – u tom predmetu je odobreno šest novih naslova. U višim razredima nakladnici će na tržište plasirati pet novoodobrenih udžbenika i isto toliko novoodobrenih čitanki. Zanimljivo je također da će od ove godine i učenici viših razreda osnovne škole iz hrvatskog jezika imati i integrirani udžbenik koji već godinama postoji u razrednoj nastavi. Za gimnazijalce je odobreno 207 udžbenika, a za strukovne škole njih 319. Tako velik broj naslova posljedica je toga što se za medicinske škole, ali i za pojedina usmjerenja ekonomskih škola nastavni plan i program u cijelosti promijenio, pa su i ti udžbenici, u potpunosti novi.

Ukupno gledajući po nakladnicima, najviše njih pojavljuje se s naslovima za strukovne škole – čak 28, a za gimnazije novoodobrene udžbenike imaju 24 nakladnika. Za osnovne škole postupak odobravanja prošli su udžbenici 15 nakladnika, a šest njih tiskat će atlase. Zanimljivo je također da se ove godine povećao broj inozemnih nakladnika koji su pripremili udžbenike stranih jezika. Većina nakladnika, a dva najveća Školska knjiga i Profil su ih već i prezentirali, pored tiskanih, učenicima će ponuditi i digitalne inačice udžbenika.

– Onaj tko kupi naše udžbenike dobit će pristup elektroničkoj inačici, a ima udžbenika uz koji će kupci dobiti CD ili neki drugi multimedijalni dodatak koji će djeci pomoći u učenju i provjeravanju znanja – kratko nam je kazala direktorica školskog programa u Školskoj knjizi. I kupci Profilovih tiskanih udžbenika imat će pristup digitalnoj varijanti. Od svih odobrenih udžbenika nastavnici u školama izabrat će one za koje procijene da su najkvalitetniji i da po njima žele raditi.

Poklon do 100 kuna

Postupak odabira može krenuti već danas, odnosno odmah nakon što Ministarstvo na svojim stranicama službeno objavi popis odobrenih udžbenika. A ministarstvo je po zakonu bilo to dužno učiniti najkasnije sinoć do ponoći. Od jutros pa do 1. ožujka birat će se najbolji, a oni udžbenici koji ne postignu 10-postotnu zastupljenost neće ući u razrede.

Nastavnici koji su se opredijelili za njih imat će priliku svoj izbor ponoviti i u vremenu od 15. svibnja do 1. lipnja izabrati neki od naslova koji su prešli taj minimalni prag. Pri predstavljanju udžbenika nakladnici ne smiju nastavnicima darovati poklon skuplji od 100 kuna, a zabranjeno je i organiziranje višednevnih stručnih skupova.

>> Udžbenici neće pojeftiniti, ali paketi školskih knjiga hoće od 50 do 250 kuna

Komentara 4

AL
Alkana
10:22 16.01.2014.

Promijenili su sve što smeta manjinama svih profila i što podsjeća na krvavo oslobođenje Domovine 91. Treba sve izjednačiti, zaboraviti ..... mijenja se i jezik da bude što sličniji onima u "regionu".

Avatar maraaa
maraaa
09:34 16.01.2014.

najbolje je bilo dok smo hvatali i zapisivali rečenice dok se obrađivalo i ponavljalo. mislili smo i bili prisutni dušom i tijelom. danas djeca ne znaju napisati odgovor potpunom rečenicom,naučili su nadopuniti samo jednu riječ i li broj...

Avatar Jorge
Jorge
09:04 17.01.2014.

Dakle, Nikolić odobrio...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije