Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pušili i pjevali

Na Titanicu je bilo i 30 hrvatskih putnika, a samo troje ih je preživjelo

Brod za spašavanje s Titanica
Foto: pixabay
1/3
17.04.2023.
u 10:00

Ivan Jalševac spasio se skočivši u more, a kasnije je pričao o svome iskustvu od udarca u ledeni brijeg do dolaska broda Carpathia. Na tom je brodu radio Josip Car, pomorac koji je u Hrvatsku donio jedini zaštitni prsluk s Titanica na europskom tlu

Čak i nakon što je 111 godina prošlo od potonuća Titanica i 1516 putnika na 14. travnja 1912., o toj se pomorskoj nesreći priča. Među 2229 putnika našlo se i 30 Hrvata. Prema pričama preživjelih, dok je brod tonu, trojica Hrvata zapalili su cigaretu i zapjevali. Pomorac Josip Car radio je na brodu Carpathia koji je Titanicu priskočio u pomoć. Car je u Hrvatsku donio zaštitni prsluk s broda, a koji se čuva u u Pomorskom i povijesnome muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. Jedan je od pet primjeraka u svijetu i jedini takav u cijeloj Europi. 

Brodolom je preživjelo troje od tridesetak Hrvatskih putnika. Mara Osman-Banski iz Čazme putovala je u Ameriku da posjeti supruga. Ivan Jalševac iz Siska spasio se pola sata prije potonuća, kako je govorio, skokom u more iz kojeg su ga poslije izvukli. Nikola Lulić-Draja iz Perušića, radio je i živio u SAD-u, a ovo mu je bilo treće transatlantsko putovanje.  Pretpostavlja da ih je sve spasio čamac za spašavanje broj 15 piše 24 sata.

Jalšević je nerijetko u javnosti pripovijedao o svome iskustvu. “Ja sam baš spavao kad orijaški parobrod udari u ledenu goru. Dakako, u prvi mah nitko nije znao što se to dogodilo. Mirno se odjenuh i zapalih cigaretu te pođoh gori da vidim koji je to belaj. Vidjeh strku i navalu ljudi. Povratih se ipak natrag po kufer, ali bio je u vodi. Skočih onda natrag, odlučan, da se proturam do čamaca. Po stubama ne dadu do mjesta gori, na kojem su se sabrali gospoda putnici prvog razreda. Vrgoh se poput vjeverice na konope po strani i bacih se gori na prvo mjesto.

Turah i turah desno i lijevo, dok se proturah do kraja palube, a onda pljus - pa u čamac, koji su se baš spuštali. Kad smo bili kojih 30 fati daleko od Titanica, vidjeh kako se naginje s kljunom u vodu, a čuo sam do dva, tri puta da je nešto jeknulo poput eksplozije. Brod se dobro nadigne na nos i ponjuri u vodu posve. Jest, teške su to ure bile, ali eto, hvala Bogu, izdaleka odjednom ugledasmo tanko svietlo, izgledalo je poput zvezde, a onda je raslo i raslo, dok najzad ne upoznasmo da je to brod koji nas dolazi spasiti. Bila je to Carpathia, na koju nas pomalo izvukoše”, pričao je preživjeli putnik.

VIDEO: Udruga Prijatelji životinja pokazala kako izgleda život krava u mliječnoj industriji

Komentara 1

MI
MiljenkoTravić
11:56 17.04.2023.

Sada će "susjedi" reći ma nisu oni hrvati, oni su se rodili u Austrougarskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije