Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
žestoka kampanja

Na srbijanskim izborima bitka između Tadića i T. Nikolića

boris tadić
Reuters/PIXSELL
08.01.2012.
u 23:31

Sjekire treba zakopati i izvaditi motike – kaže lider desnice Toma Nikolić o odnosima s Hrvatskom ako on pobijedi

Iako datum održavanja parlamentarnih i predsjedničkih izbora u Srbiji, koji će se održati ove godine, još nije određen, kampanja je već počela, a već se slažu i koalicije. Srbijanski izbori pomno će se pratiti i u Hrvatskoj jer predsjedniku RH i Vlade RH, Ivi Josipoviću i Zoranu Milanoviću, neće biti svejedno s kim će razgovarati o brojnim otvorenim pitanjima. Jedna je opcija DS predsjednika Borisa Tadića, s kojim je predsjednik Josipović ostvario kvalitetnu suradnju, što je dovelo i do njegova posjeta Vukovaru i isprike na Ovčari. Druga je opcija Tomislav Nikolić, predsjednik Srpske napredne stranke, koji je do osnivanja ove stranke bio desna ruka haaškog optuženika Vojislava Šešelja i Srpske radikalne stranke.

Tadić šuti

Nikolića se dovodilo i u vezu s nekim ratnim zločinima na području Hrvatske, ali je to ostalo nedorečeno. I politički analitičari u Srbiji jednoglasni su da će se najveća, i jedina, borba voditi oko dva bloka, stranaka okupljenih oko DS-a i SNS-a. I dok Tadić još šuti o izbornim očekivanjima, njegov suparnik Nikolić već se vidi kao pobjednik izbora i budući predsjednik vlade Srbije. Nikoliću zasad prednost daju i ankete, koje govore da je SNS trenutačno najjača politička stranka. Ako pobijedi na izborima, Nikolić je rekao da želi mirnu granicu s Hrvatskom te da će se zalagati za međusobno povlačenje tužbi pred sudom u Haagu.

Povlačenje tužbi

– Svakako da bih tražio da odustanu i jedni i drugi. Što je bilo bilo je, sjekire treba zakopati, izvaditi motike i početi njima raditi. U Hrvatskoj je druga politička opcija na vlasti. Vidjet ćemo kako će to utjecati na politički život i odnos prema Srbima. Možda i zatražimo da posjetimo Hrvatsku, neće nam kruna pasti s glave – rekao je Nikolić.

Zanimljiva je i teorija Srđana Bogosavljevića, direktora Ipsos Strategic Marketinga, koji smatra da će, tko god bude pobijedio, Srbiju voditi široka koalicija tako da ne isključuje ni mogućnost poslijeizborne suradnje DS-a i SNS-a.

– Teško je prognozirati ishod izbora jer se građanima ne sviđa kako sada žive, ali će biti i protiv SNS zato što im se ne sviđa kako su živjeli 90-ih godina kad su oni bili na vlasti – kaže Bogosavljević.

Komentara 34

VE
velikazmija
23:44 08.01.2012.

već sam to pitao neki dan -- molim vas što je dogovoreno zna li tko u hrvatskoj isto što je potpisano i zadnje što od svega dogovorenog i potpisanog je ispoštovano -- znam nekoliko starih --povijest bolesti i najkonačnije neke nek izaberu šešelja svejedno mi je --koga briga za srbe --

TH
thekurcula
00:04 09.01.2012.

Na tvoje pitanje koga je briga u Hrvatskoj za izbore u Srbiji odgovor je veoma prost - briga je svih osim političkih ignoranata. Izbori u Srbiji nisu baš toliko važni za Hrvatsku kao što su to izbori u Hrvatskoj, ali su po važnosti odmah iza ovih. To ne razumeju samo politički ignoranti i njih to nije briga.

OB
-obrisani-
00:48 09.01.2012.

Boli me kolac i za Nikolicem i Tadicem, ko dobio dobio, Ja necu imati ni koristi niti stete.....................To je Srbija i neka se j.............izmedju sebe!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije