Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Beroš na sjednici Vlade objasnio tko umire od korone, a tko s koronom

sjednica Vlade
Foto: Josip Regović/Pixsell
1/5
16.04.2020.
u 11:17

Idućega tjedna na primjeren način obilježit ćemo i komemoraciju u Jasenovcu, na tome rade ministrica kulture i ostali ministri, ali i 25. obljetnicu operacije Bljesak, kazao je premijer Plenković

U zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održana je 225. sjednica Vlade.

Na sjednici se govorilo o informacijama o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanima za koronavirus u Hrvatskoj te o aktivnostima Stožera civilne zaštite RH.

Premijer Andrej Plenković zamolio je ministre da predlože aktivnosti koje bi se mogle reaktivirati.

– Potom ćemo tražiti od epidemiologa da ih pogledaju, svi žele zadržati nivo ozbiljnosti i potpunog angažmana u suzbijanju širenja virusa, no moramo napraviti hodogram aktivnosti koje se mogu postupno stavljati u funkciju, to neće biti samo gospodarske aktivnosti nego i društvene – rekao je.

– Idućega tjedna ćemo na primjeren način obilježiti i komemoraciju u Jasenovcu, na tome radimo ministrica kulture i ostali ministri, ali i 25. obljetnicu operacije Bljesak, na čemu rade ministar Medved i potpredsjednici Krstičević i Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o situaciju s koronavirusom.

– Posljednje izvješće o nalazu na koronavirus u Hrvatskoj pokazuje da je ukupno 19.256 testiranih osoba, od kojih je 1741 pozitivna, postotak testiranih je 9 posto. U RH prosječna dob je 50,26 godina, 49 posto su muškarci, 51 posto su žene. Spolna raspodjela u pojedinim županijama je različita – kazao je Beroš.

Podsjetio je da je 12. travnja u RH stigao zrakoplov sa 60 tona opreme.

VIDEO Andrej Plenković: Donijet ćemo zakon koji će obustaviti ovrhu nad novčanim sredstvima

– Na jučerašnjem sastanku ministra zdravstva EU složili su se da popuštanje mjera treba biti temeljeno na epidemiološkoj situaciji i kapacitetima zdravstvenog sustava – kazao je Beroš.

Rekao je i da se javljaju slučajevi stigmatizacije oboljelih od koronavirusa.

– Stigmatizacija može pojedince navesti na prikrivanje simptoma bolesti stoga molim sve koji sumnjaju na bolest da se obrate liječniku – kazao je.

Ministar Beroš detaljnije je objasnio tko umire od koronavirusa, a tko s njim.

– Postoje slučajevi kad osoba ima više kroničnih bolesti koje udružene s koronavirusom mogu dovesti do smrtnog ishoda. U tom slučaju neposredni povod je infekcija koronavirusom i tada govorimo da je osoba umrla s koronavirusom. Ako osoba nije imala prethodne stečene ili kronične bolesti, zarazila se koronavirusom te preminula, kažemo da je uzrok smrti koronavirus – pojasnio je ministar Beroš.

Ministar Davor Božinović kazao je kako inspekcije civilne zaštite obilaze tržnice te nadgledaju kako je posao organiziran.

– Bilježimo povećan broj korisnika stranica Viber računa Stožera civilne zaštite, broj 113 primio je upite više od 459 tisuća građana, 112 više od 61 tisuće.

VIDEO Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Ćuprija - moja partija
Ćuprija - moja partija
11:46 16.04.2020.

Bravo, komemoracija u Jasenovcu je sada najvažnija, svi ministri se sad tome moraju maksimalno posvetiti. Pustite domove umirovljenika, komemoracija je broj 1, broj 2 i broj 3.

DU
Deleted user
12:14 16.04.2020.

Svi ćemo biti živi ako ne umremo.

Avatar Hazl113
Hazl113
11:53 16.04.2020.

Ovo sa Koronom mi sve više i više liči i smrdi na politiku, a ne na zdravlje. HDZ-u sigurno odgovara ovakav scenarij. Držat će nas pod nekakvim samoizolacijama još mjesec, dva kako bi još utvrdili da je za sve kriva korona i da su nas spasili od svega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije