Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mentalno zdravlje mladih sve je lošije

Na psihijatriji u Kukuljevićevoj hospitalizirano 30% više djece nego lani

Zagreb: Konferencija za medije povodom biciklijade "Biciklom do zdravlja"
Marko Prpic/PIXSELL
10.10.2022.
u 21:19

Nacionalnim planom specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za petogodišnje razdoblje 2020.-2024 planirane su 22 specijalizacije iz dječje i adolescentne psihijatrije i dvije uže specijalizacije iz dječje i adolescentne psihijatrije. Dok u hrvatskom zdravstvu radi više od 500 psihijatara za odrasle, samo je 40-ak dječjih psihijatara – rekla je dr. Šentija Knežević

Broj hospitalizirane djece u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež Zagreb ove je godine porastao za 30 posto. U prvih pet mjeseci ove godine, u odnosu na prošlu, ondje bilježe čak 280% više pokušaja suicida kod djece do 14 godina. Brojke su i prije bile zabrinjavajuće, međutim pandemija koronavirusa i dva potresa dodatno su pogoršala mentalno zdravlje djece i mladih.

Podatke je iznijela dr. Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnice Ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba na okruglom stolu u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja što ga je organizirala zastupnica u EU parlamentu dr. Romana Jerković. Kukuljevićeva hospitalizira 60% djece i mladih s teškim psihičkim problemima iz cijele zemlje i zato ovaj rastući problem zahtijeva rješavanje na nacionalnoj razini.

– Nacionalnim planom specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za petogodišnje razdoblje 2020.-2024 planirane su 22 specijalizacije iz dječje i adolescentne psihijatrije i dvije uže specijalizacije iz dječje i adolescentne psihijatrije. Dok u hrvatskom zdravstvu radi više od 500 psihijatara za odrasle, samo je 40-ak dječjih psihijatara. S obzirom na statistiku o broju suicida, samoozljeđivanju i psihičkim poteškoćama, to je nedovoljno. Za pružanje adekvatne skrbi nedostaje ih barem još 80 – rekla je dr. Šentija Knežević apelirajući i na nužnost da svaki KBC razvija stacionarne kapacitete za dječju i adolescentnu psihijatriju te na ponovno otvaranje dispanzera za mentalno zdravlje mladih diljem zemlje kako bi se prevencijom smanjile ove rastuće brojke.

Nužno je i povećanje broja psihologa u školama te od vrtićke dobi učiti prepoznati stres i zauzeti se za sebe.

VIDEO: Otac dječaka pretučenog u Dugom Selu: 'Pao je i počeli su ga cipelariti. Trojica su ih tukla, ostali su snimali mobitelima'

Komentara 4

V0
Vlaskoulicanec3.0
07:00 11.10.2022.

Od početka plandemije pišem da će kolateralne žrtve mjera višestruko nadmašiti žrtve virusa i redovno me se briše ili vrijeđa.... A ovo je samo vrh ledenog brijega!

Avatar Malo_vitra
Malo_vitra
23:19 10.10.2022.

Nije pandemija uzrok psihičkih problema djece već maltretiranje djece da satima nose masku do granice gušenja. Učiteljima i profesorima koji su djeci navlačili maske preko nosa treba malo navući proizvod od konoplje do granice gušenja pa da shvate što su radili jadnoj djeci kojoj inače virus ne može ništa.

TA
Tarantula
07:34 11.10.2022.

30 % više djece u normalnim okolnostima dok mobitel i internet rade, kada padne internet pasti će i njihovo psihičko stanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije