Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema niti deset stanovnika

Ovo je najmanje naseljeni otok u Hrvatskoj

Ošljak: Otok s najmanje stanovnika na kojem svi imaju isto prezime
Foto: Dino Stanin/PixSell
1/5
14.10.2023.
u 15:25

Ljeti imaju tek jedan restoran, a i on je sad, u listopadu, zatvoren. Ondje nema trgovina, pošte niti kanalizacije. U "spizu" ide jedan stanovnik za cijelo mjesto u obližnje Preko

Na otočiću Ošljak, najmanje naseljenom otoku u Hrvatskoj, nema niti 10 stanovnika. Najmlađem je 65, najstarijem 90, a cijeli krug oko tog otočića možete pješice napraviti za 20-ak minuta, piše HRT.  Otok se prostire na 0,39 četvornih kilometara u Zadarskom kanalu – otprilike pola nautičke milje udaljen je od Preka na otoku Ugljanu. Lokalno stanovništvo otok naziva i Lazaret.

Ljeti imaju tek jedan restoran, a i on je sad, u listopadu, zatvoren. Ondje nema trgovina, pošte niti kanalizacije. U "spizu" ide jedan stanovnik za cijelo mjesto u obližnje Preko. Idilu otoka Ošljaka održava i Boris Malec. On svako jutro, osobito ljeti, usisava svoj otok. Cijeli je radni vijek proveo u Zagrebu.

No u mirovini se vratio na svoj "škoj" i sada radi kao komunalni djelatnik na četiri sata. Nakon uređivanja Ošljaka, gospodin Malec obično kreće u "spizu" za cijeli otok u obližnje Preko. Na popisu narudžbi je najčešće 'štruca' kruha, ali ima i drugih potrepština.

Obično ide sam u trgovinu na susjedni Ugljan. Ponekad mu se pridruži i poneki sumještanin. Nakon kupovine došlo je i vrijeme ručka. Sprema se za cijeli otok, jer ih je tek 10-ak sada tamo, a zimi još i manje. - Nahranim, nema kome se ne da, kazao je Valter Valčić iz Osijeka.

VIDEO Otok s najmanje stanovnika

Otočki kafić je pak obična klupica. Denis Valčić kuha dobru kavu, ali još bolje sprema morskog psa, krokodila pa i klokana. Naime, život je proveo u Australiji kao poznati chef.

 

Komentara 3

FO
Fotofreek
17:07 14.10.2023.

Prekrasan otok, dobro gospodin kaže sve budemo rasprodali ako nešto ne promijenimo. Otok se po domaći zove Lazaret 🤗

EJ
ejStef
20:12 14.10.2023.

Nije baš, imate one Srakane kod Lošinja, ti imaju 2 stanovnika ili tako nekako...

MI
mikimouse12
13:27 15.10.2023.

Sto niste negdje prije pisali o nekoj babi koja zivi sama na otoku u nekom kao bivsem odmoristu za djecu i sama je na otoku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije