Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liste čekanja

Rekorder iz Varaždina: Naručen za operaciju sive mrene za tri godine

operacija
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
09.06.2014.
u 15:15

Jedni krivnju nalaze u eksperimentiranju sa smjenskim radom, drugi u štrajku liječnika

Zadnjem pacijentu koji se u varaždinskoj bolnici naručio za operaciju sive mrene određen je datum 14. svibnja 2017. Operaciju očnog problema koji može prouzročiti sljepoću čekat će gotovo tri godine. Istu operaciju pacijenti u Karlovcu čekaju do lipnja 2016., a u Osijeku će na red doći u listopadu sljedeće godine. U Bjelovaru, Puli, Slavonskom Brodu i na zagrebačkom KB-u Dubrava operacija sive mrene čeka se samo nekoliko dana. Međutim, u tim je bolnicama pretjerana lista čekanja za neke druge zahvate ili dijagnostiku. Razlog za, usuđujemo se reći, bizarna čekanja na liječenje u Hrvatskoj, jedni vide u eksperimentiranju smjenskim radom.

Premalo specijalista

Drugi će pak prstom krivnje uprijeti u štrajk liječnika.

Neovisno o tome tko je u pravu, činjenica je da pacijenti osječke bolnice za ugradnju kuka čekaju 407 dana, a u Rijeci na operaciju žučnjaka 441 dan. I ministar zdravlja Rajko Ostojić potvrđuje da se produžuju liste čekanja za operaciju sive mrene i za ugradnju kuka, a on to objašnjava isključivo nedovoljnim brojem specijalista.

– Zahvaljujući objedinjenoj javnoj nabavi, snizili smo cijene leća (pri operaciji sive mrene op. a.) za 40 posto, a cijene umjetnih kukova i koljena niže su dva do tri puta. Sada se za isti novac može operirati, dakle, dva puta više takvih pacijenata – objasnio je ministar zdravlja dodajući da je problem u dugačkoj listi čekanja na dijagnostiku.

Magnetska i privatno

– Dugo se čeka magnetska rezonancija, a to rješavamo aktiviranjem privatnih kapaciteta i to planiramo činiti i dalje – rekao je ministar Ostojić.

Potvrda ministrovih riječi u praksi se može vidjeti u gotovo svakoj bolnici. Na zagrebačkom Rebru na magnetsku rezonanciju cervikalne kralježnice u prosjeku se čeka 714 dana, a u splitskom KBC-u 336 dana U Zadru će se na magnetsku rezonanciju gušterače čekati do kraja srpnja 2015. Ultrazvuk srca za dijete u splitskoj bolnici čeka se godinu i pol, u KBC-u Sestre milosrdnice na kontrolni pregled pedijatrijskog kardiologa dijete će doći na red za 333 dana.

Komentara 25

DU
Deleted user
15:22 09.06.2014.

Sramote 21. stoljeća.

DU
Deleted user
15:29 09.06.2014.

Koji demdgog, opet ih birajte hrvatski narode pa će te za operacije čekati dok neumrete.

GU
guc
16:15 09.06.2014.

Mozda tendeciono grijesim,no operirao sa mrene na oba oka.Od momenta kada sam legao na stol dok se nijesam sa njega ustao/dnevna bilnica i jednoj bolnici u Zagrebu/proslo je cca 30 minuta.Sa medupauzamo od pola sata hoce reci da jedna ekipa moze -ako nema nekih vecih komplikacija-a one su ko mrene veoma rijetke-u jednom radnom vremenu obaviti 8 operacija.To hoce reci uz 250 radnih dana u godini 2000 operacija.Pa kako onda tolike liste cekanja.tu ima nesto drugo o cemu se ne govori-mozda i manjak materijala ili volje.Ili prisiljavanje pacijenata da idu privatnicima ,sto je strasni i za pomisliti.To su nasi problemi a ne neki Linic i sva kompanija oko njega ili Milanovica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije