Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šibenska bolnica

Na odjelu neurologije medicinske sestre jedna drugoj 'peglale' kosu

erak
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/3
14.10.2011.
u 08:38

Dok je naš otac i suprug u krevetu ležao sav izmokren i ispovraćan, medicinske su sestre pušile u svojoj sobi, kaže tužna obitelj Erak.

Zbog odnosa dijela osoblja odjela neurologije šibenske Opće bolnice prema pacijentu Timošenku Eraku iz Pirovca koji je, nažalost, tamo umro u 55. godini šesti dan nakon što je doveden, na nogama je bio cijeli odjel neurologije. Na neprofesionalno liječenje i neprimjeren odnos još za boravka oca, supruga i brata žalile su se Smilja i Anđa Erak te sestra Gordana Barić.

Nakon našeg upita vezanog uz njihove prigovore, ravnatelj bolnice dr. Željko Burić tražio je očitovanje voditelja odjela. Prema očitovanju, stručna pogreška nije napravljena, ali se priznaje da je bilo određenih propusta u ponašanju zbog čega su suspendirane dvije sestre.

– Sestre su s «elitnog dijela» jedinice intenzivnog liječenja premještene na rad u smjenama – kaže ravnatelj Burić, a na pitanje je li to po njemu dovoljna «kazna», kazao je da je sve riješeno unutar službe i o tome ništa nije znao sve do našeg upita unatoč praksi da se o prigovorima obavještava i ravnatelj.

Timošenko Erak u Opću bolnicu Šibenik dovezen je 21. rujna. Prema laičkom mišljenju obitelji, s obzirom da mu je pozlilo, da je izgubio osjećaj u desnoj ruci i šepao na desnu nogu, a usne su mu bile zakrivljene, doživio je moždani udar, no liječnici su konstatirali začepljenje krvne žilice u mozgu zbog slabe cirkulacije. Dva dana poslije bilo mu je bolje, no treći nije izgledao dobro pa je obitelj tražila da mu se izmjeri temperatura.

– Sestre su mi rekle da mu sama izmjerim temperaturu, a one su istodobno jedna drugoj "peglale" kosu. Sljedeći dan tatu smo zatekle u katastrofalnom stanju. Kad smo ušle u sobu u kojoj je ležao, bio je sav ispovraćan, dehidriran, a pored njega je stajala posudica za povraćanje. Sestre ga nisu ni pogledale cijeli dan nego su pušile u svojoj sobi! Zar nije sramota da bolesnik koji povraća cijeli dan nije dobio ni žličicu čaja, ni bilo kakvu pomoć već je ispovraćan i sav izmokren ležao u polusvijesti, a infuziju je dobio nakon naše intervencije. A kad smo se žalile neurokirurgu dr. Alenu Gulinu zbog "peglanja" kose i pušenja, kazao nam je da su samo dvije sestre na odjelu pa nemaju previše vremena za svakog pacijenta, a uostalom, zašto ne bi uređivale kosu ako imaju vremena – tužna i ogorčena ispričala nam je Timošenkova kći Smilja. Obitelj je i sljedećeg dana dočekao šok jer njihov otac, odnosno suprug nije bio u istoj sobi već u sobi za pacijente koji su doživjeli moždani udar uz objašnjenje da je doživio drugi moždani tog dana, a prvi, kako su i same pretpostavile, onog dana kad je dovezen u bolnicu.

– Ne mogu vjerovati da su tek šesti dan na CT-u vidjeli moždani udar od prije šest dana! Da su ga vidjeli onda, mogli su spriječiti ovaj drugi – koban! Tata je bio u komi s mrtvim mozgom, liječnik nam je rekao da će vjerojatno umrijeti, ali ako vozim, mogu još otići sa snimkama u Split da neurolozi vide mogu li ga operirati. Naravno da tada više nisu mogli. To što su mu učinili doista je sramotno – optužile su neke djelatnike neurologije Opće bolnice Šibenik kći Smilja, supruga Anđa Erak i sestra Gordana Barić.

Iako je po riječima obitelji ključna bila pogrešno postavljena dijagnoza na samom početku jer se operacijom mogao spasiti život, a na pregled u Split nije poslan na vrijeme, u očitovanju liječnika ističe se da je prvi snimljeni CT mozga opisan kao uredan. 

– Uvidom u kompletnu medicinsku dokumentaciju i nakon razgovora sa svim osobljem odjela smatram da nije napravljena ni jedna stručna pogreška, ali nažalost, bilo je određenih propusta u ponašanju. Zbog toga su uvedene određene sankcije među sestrama – zaključuje voditeljica odjela neurologije prim. dr. Anka Aleksić Shihabi. A prozvani dr. Alen Gulin priznaje da je pokušao opravdati sestre, ali iskazuje i žaljenje ako je svojim pristupom na bilo koji način uvrijedio obitelj. No, obitelj Erak se ne miri pa će sa svim snimkama i dokumentacijom i u inozemstvo kako bi potvrdili ili opovrgli liječničku pogrešku.

Komentara 70

BG
bijesna glista
09:05 14.10.2011.

Hm Situacija u zdravstvu je strašna. Ne znaš ko više pati. Pacijenti, obitelji, doktori, sestre, administracija. Ovi prvi ne mogu doći na red, doktora nema dovoljno, sestre su preopterečene, administracija strašna i zatrpana. I na kraju se ideja pomaganja bolesnicimaa pretvorila u samojedenje cijelog sustava, u kojem su svi nesretni.

BA
babica5
09:11 14.10.2011.

Moja iskrena sućut obitelji. Ja imam iskustvo sa šlagiranom svekrvom,kad je slomila kuk. Hitna je došla u rekordnom vremenu,na kirurgiju smo stigle ali,,,,tehičar je odmah slikao-kaže slomljen kuk.E sad ide ono najgore-petak pola jedan,pa pola dva,pa pola tri ,pa polaa četiri -MI ČEKAMO RENGENOLOGA DA OČITA NALAZ.Sestra ga potiho zove da ja ne čujem,a ja čujem-moli ga da šizim jer smo još uvjek u hodniku baku boli ja joj ne mogu pomoći.Tad dođe dr.štrlek i našpota me češ kakva je to galama da sam u bolnici.Tek onda uz moju još veću galamu se nešto pokrenulo,baku su smjestili na odjel idali joj injekciju protiv bolova.Danas je nadobudni doktor (tako čujem)specijalizirao kirurgiju.Jadna ti majka ako ga trebaš!Riječ je o Vraždinskoj bolnici!

DO
doktorica
09:26 14.10.2011.

odgovor babici:sestre su zaštićenije nego doktori!To im je omogućio Ministar Milinović-njihova je plaća zajamčena KU,pa zato mogu raditi takove stvari.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije