Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREOKRET Uvreda na internetu

Na novom suđenju Damir Miloš ipak osuđen za uvredu na internetu

23.11.2008.
u 19:00

ZAGREB - Prva internetska uvreda zasad nepravomoćno osuđenog pisca i jedriličara Damira Miloša koštat će 10.000 kuna koliko mu je izrekao sudac Nenad Lukić zbog više tekstova na web stranici Morsko prase kojima je uvrijedio novinara Igora Michielija. Premda se Miloš na sudu branio da je samo pisao satiričke tekstove te da nije namjeravao uvrijediti Michielija, sudac Nenad Lukić zaključio je da je Miloš izašao iz okvira satire.

Prešao granice satire
Proglašen je krivim jer je na web stranici Morsko prase objavio uvredljive tekstove “Michieli i Pinoccio”, “Michieli opet sere”, “ACI cirkus”, “Kako je moj Michieli glup”. Po mišljenju suda Miloš je prekoračio granice satiričkog izražavanja, primjerice, pišući kako Michieli u mladosti nije lagao sve dok nije počeo masturbirati, naveo je među ostalim “istražujući poput ostalih vršnjaka tijelo, Michieli je otkrio da drvenom lutku veliko zadovoljstvo donosi masturbiranje uz pomoć brisanog papira...”.

Danas pokojni sudac Goran B. Heršak Miloša je prvotno oslobodio uz obrazloženje da vjeruje Miloševoj obrani kako nije htio uvrijediti Michielija te da u tekstu ne spominje Michielija eksplicitno. Za razliku od njega koji je smatrao da je riječ o satiričnom tekstu i da treba uzeti u obzir Ustavom zajamčenu slobodu pisanja i izražavanja, Županijski sud u Zagrebu tu je presudu ukinuo obrazlažući da je okrivljeni u tekstovima upotrebljavao proste riječi koje imaju uvredljivo značenje za Michielija i koje prelaze okvire satiričkog izražavanja.

Na neobično opravdanje Miloša da novinara u tekstovima ne spominje eksplicitno, Županijski sud si je dao truda i pobrojio koliko puta je optuženi eksplicitno spomenuo Michielija, a riječ je o desetak puta.

Nestanak na regati
Županijski sud nije otklonio mogućnost da je razlog Miloševim tekstovima moglo biti to što je Michieli pisao o njegovu nestanku s regate tijekom 2002. kada ga je tražilo mnoštvo brodova, pomorska policija i zrakoplov, a on se ubrzo probudio živ i zdrav u ACI marini u Korčuli.

Zato je Županijski sud spis vratio na ponovno suđenje i spis je dodijeljen sucu Lukiću koji je presudio da je riječ o uvredi i Miloša je novčano kaznio.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije