Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Astrogeologija
Povratak na članak

Na Mjesecu je stoput više vode nego su pretpostavljali i optimisti

Voda je u vrijeme oblikovanja Mjeseca ili isparila u svemir, ili se u obliku hidroksilne skupine sintetizirala u minerale i tako održala u stijenju.

Komentari 5

Avatar Vladimir1204
Vladimir1204
14:18 16.06.2010.

monatmai Kad je nesto u svemiru vece od nekog odredjenog promjera (sad se ne sjecam koliko) onda je pritisak i temperatura zbog gravitacije tako visoka da je to cve tekuce. Imas primjer marsovih mjeseca, koji nisu okrugli jer nisu dosta \"teski\"

VL
PL
pluki
13:25 16.06.2010.

Svi planeti u svemiru su okrugli a znate li zašto? Jer Chuck Norris mrzi kockaste planete.

VL
JA
Jazuji
08:18 16.06.2010.

Hehe, a meni kažu da sam lud kada kažem da je naš sustav pun života, a da je nagluplji oblik života na planeti Zemlji, što će biti slijedeće.

VL
UN
unbekant
11:14 16.06.2010.

znadeli mi neko odgovorit,za sto su sva nebeska tjela loptastog oblika,ili ima i coskasti,cetvrtasti(u obliku kvadrata),ili nekih drugi oblika????

VL
IN
InfoMan
16:36 16.06.2010.

Glavni uzrok okruglog oblika je gravitacija. Pod okrugli spada i elipsasti. Sto se tice zagrijavanja razlog je takodjer gravitacija. Jedina sila koja je dovoljno jaka i djeluje na daljinu je gravitacija. Evo, npr Jupiterovi mjeseci imaju tekucu jezgru a vrlo su udaljeni od sunca. Razlog je \"razvlacenje\" mjeseca s jedne strane od Jupitera, a s druge strane od njegovih mjeseca. Na Zemlji najpoznatija pojava radi gravitacije je plima i oseka.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.