Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TO JE MJERA OPREZA'

Na meti kita ubojice: Traumatizirana orka uči mladunce kako potapati brodove u Gibraltaru

FILE PHOTO: A killer whale jumps out of the water in the sea near Rausu
Foto: KIM KYUNG-HOON/REUTERS
1/2
25.05.2023.
u 09:44

"Traumatizirana orka je ta koja je započela ovakvo ponašanje fizičkog kontakta s brodovima", rekao je Alfredo López Fernandez, biolog sa Sveučilišta Aveiro u Portugalu. Ovaj "kritični trenutak agonije" učinio je Gladis agresivnom prema plovilima, a to agresivno ponašanje sada kopiraju druge orke

Oko Gibraltarskog kanala stvara se banda orki koju jedinka nazvana Gladis uči kako da napadaju jahte i jedrilice koje pokušavaju uploviti u Mediteran. Udarili su tri broda od čega su dva uspješno potopili, a istraživači vjeruju da Gladis traži osvetu nakon što je traumatizirana sudarom s brodom, ili je bila zarobljena u ilegalnim ribarskim mrežama. Ovaj matrijarh mlade dupine podučava svom umijeću, čime povećava izglede da će buduće generacije nastaviti rat protiv ljudi.

Sat vremena trajao je napad šest orki koje su 2. svibnja pokušale potopiti jahtu Bavaria 46 u blizini Tangiera u Maroku. Na brodu je u tijeku bio tečaj jedrenja kojemu su prisustvovali 58-godišnji Janet Morris i Stephen Bidwell. "To je iskustvo koje nikada neću zaboraviti. Stalno sam se podsjećao da brod ima 22 tone, ali bilo je zastrašujuće vidjeti tri kita ubojice kako dolaze odjednom, i to brzo" prepričao je Stephen za Telegraph.

Prisjetio se i kako je najveći matrijarh skupine plivao u blizini kao da nadzire situaciju. "Iskustvo nas je ostavilo zapanjene prirodom i njenom moći" dodao je.

POVEZANI ČLANCI:

Kapetan Greg Blackburn već se borio s jakim vjetrovima od 25 do 30 čvorova te visokim valovima kada su orke započele svoj napad s prva dva udarca. "Pomislio sam 'o Bože' kada sam ih vidio. Pročitao sam izvješća i znao sam što se događa, mislio sam da će završiti znatno gore" priznao je kapetan koji je odmah naredio skiperu da spusti glavno jedro kako bi brod učinio što dosadnijim. Plan mu je izgleda uspio jer dupini su izgubili interes i otišli, no ne prije nego su napravili više tisuća eura štete.

Napad u Gibraltarskom tjesnacu uslijedio je nakon što je u studenom kod obale Portugala u sličnom incidentu stradao brod s francuskom posadom. Potopljen je kod luke Vlana do Castelo nakon što su orke oštetile trup dovoljno da napukne i počne propuštati vodu. Samo dva dana nakon incidenta u kojemu su sudjelovali Morris i Bidwell, skupina od tri orke napala je i potopila treću jedrilicu probivši joj Kormilo u blizini španjolske obale. Kapetan jedrilice Werner Schaufelberger rekao je da je uočio dvije manje orke kako oponašaju taktiku treće, veće jedinke. Španjolska obalna straža spasila je posadu, no brod je potonuo na ulazu u luku Barbate.

VIDEO Neobičan prizor jata kitova snimljen u blizini otoka Visa

"Traumatizirana orka je ta koja je započela ovakvo ponašanje fizičkog kontakta s brodovima", rekao je Alfredo López Fernandez, biolog sa Sveučilišta Aveiro u Portugalu i predstavnik radne skupine Atlantic Orca. Ovaj "kritični trenutak agonije" učinio je Gladis agresivnom prema plovilima, a to agresivno ponašanje sada kopiraju druge orke, rekao je. López je naglasio da Gladisino ponašanje nije osveta, već ponašanje naučeno "kao reakcija i mjera opreza", koje drugi kitovi oponašaju. Druge teorije smatraju da kitovi pokazuju teritorijalno ili obrambeno ponašanje, ili pak da se igraju.

Prva izvješća o agresivnim orkama na iberskoj obali počela su pristizati u svibnju 2020. U rujnu te godine španjolske su vlasti zabranile isplovljavanje brodovima sa sjeverozapadnog vrha zemlje nakon što je zabilježeno 29 napada orki. Napadi u kojima orke prilaze s krme i udaraju o kormilo postali sz sve češći, no na sreću, čini se da nemaju interes za posade brodova koje zaustavljaju.

Komentara 2

DU
Deleted user
14:22 13.06.2023.

Može biti dio neke eksperimentalne uvježbane tajne ratne strategije. Teoretski moguće i domišljato. Na uskom mjestu. Šalala

DU
Deleted user
22:28 25.05.2023.

orka pipa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije