Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Začudne računice ministra varge

Na lijekovima štedi, a rasipa na detektive

varga
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
29.10.2014.
u 07:42

Ministarstvo zdravlja pitalo je MUP kako da zaštiti proces javne nabave, a ondje su im odgovorili da se obrate privatniku

Zbog curenja informacija u procesu javne nabave radi pogodovanja pojedinim dobavljačima, Ministarstvo zdravlja angažiralo je detektivsku agenciju da provjeri njihove prostorije. Po savjet su prvo išli u Ministarstvo unutarnjih poslova koje ih je uputilo na to da se obrate privatniku jer oni takvu kontrolu ne rade. Povećanje sigurnosti formalan je naziv za tu uslugu koju je Ministarstvo platilo 75 tisuća kuna kako bi otkrilo prisluškuje li ih se, potajno snima, odnosno na koji način u javnost izlaze detalji iz procesa javne nabave. Nadogradnja videonadzora za 140 tisuća kuna, definirana planom javne nabave, nije potez nakon rada privatnih istražitelja.

Ista je tvrtka taj posao obavljala i u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje dok mu je na čelu bio aktualni ministar zdravlja tako da, unatoč očitom kaosu u javnoj nabavi medicinske opreme, javnost trenutačno više zbraja njegove upitne investicije.

Afera s kongresom

Jedna je od njih svakako obnova dvorane za sastanke u centrali HZZO-a u koju je s opremanjem uloženo gotovo 1,2 milijuna kuna. Pod upitnikom su i usluge agencije Rizol Media s kojom je tijekom prošle i 2012. godine potpisano više ugovora ukupne vrijednosti 425 tisuća kuna. Kako smo pisali, riječ je o agenciji koja radi kampanje SDP-a, a koju je HZZO angažirao za ispitivanje javnog mišljenja, savjetovanje u odnosima s javnošću i slično.

Upitnom se pokazala i izrada dvojezične monografije HZZO-a te održavanje stranice Zavoda na internetskoj enciklopediji Wikipediji, za što su platili 177 tisuća kuna tvrtki Rijetka biljka, a u tom je iznosu bilo i pružanje potpore za prvi međunarodni kongres primarne zdravstvene zaštite u Opatiji. To što je Ministarstvo zdravlja sponzoriralo taj kongres sa 50 tisuća kuna prva je ministarska afera Siniše Varge jer je on osnivač udruge koja stoji iza tog kongresa.

Pacijenti na udaru

Ne ulazeći u opravdanost pojedinih nabava, kako u Ministarstvu tako i na prijašnjoj poziciji dr. Varge u Zavodu, činjenica je da se u zdravstvenom sustavu štedi na sve strane. Liječnici su prisiljeni propisivati najjeftinije lijekove, osobama oštećena sluha isti taj HZZO oduzeo je pravo na besplatne baterije za slušne aparate, ortopedski ulošci više nisu besplatno pomagalo, a ortopedske cipele nisu dostupne jednom godišnje, nego svake dvije godine...

>> Država zdravstvo treba čuvati kao kap vode na dlanu

>> Ministar Varga: Vježbom smo dokazali da smo spremni za ebolu

>> Nacionalni plan bolnica nema nacionalni konsenzus

Komentara 21

RT
Rollo Tomasi
08:12 29.10.2014.

Zašto napadate čovjeka? Ne može jadan muljati ako ga snimaju! završio bi u zatvoru!

DU
Deleted user
07:54 29.10.2014.

Najgora vlada u povijesti!

DU
Deleted user
08:43 29.10.2014.

Varga je debelo opsjednut s prisluškivanjem jer ovo mu je već drugi slučaj inventure poslovnih prostora, naime u HZZO-u je isto to napravio. Kako bi ove postupke ocijenila njegova struka...i u koju ustanovu bi trebao na promatranje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije