Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvanredni slučajevi

Na liječenje u inozemstvu lani potrošeno 60 milijuna kuna

magnetska rezonanca,portal
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/4
Autor
Sonja Hoffman
12.02.2013.
u 19:00

Iznimno se pacijentima može odobriti upućivanje u inozemnu zdravstvenu ustanovu i zbog liječenja bolesti koje nisu spomenute, ali samo ako se potrebno liječenje ne može provesti u Hrvatskoj, a može se uspješno provesti u inozemstvu

Slučaj Nore Šitum (5) čiji su roditelji putem medija zatražili pomoć da njihova jedinica ode na eksperimentalno liječenje još je jednom aktualiziralo pitanje koliko je Hrvatima uopće dostupno liječenje u inozemstvu te koliko ih godišnje dobije priliku isprobati lijekove i dijagnostičke metode kojih u nas još nema.

Prema podacima HZZO-a, samo lani su za liječenja u inozemstvu, koja ne mogu biti provedena u Hrvatskoj, dobili 649 zahtjeva, a njih 559 je odobreno. Za to je izdvojeno više od 29,200.000 kuna.

Valjanost zahtjeva

– Sveukupno je za liječenje u inozemstvu plaćeno 60,764.335 kuna, no u tu svotu ubrajaju se sva liječenja u inozemstvu uključujući i ona hrvatskih diplomata i osoba koje je bolest zatekla dok su boravili izvan granica Hrvatske – pojašnjavaju iz Zavoda.

Na liječenje u inozemstvo, kažu, upućuju one pacijente za čije dijagnoze medicinski stručnjaci procijene da su u hrvatskim bolnicama iscrpljene sve mogućnosti liječenja, a postoji mogućnost njihova uspješnog liječenja u zdravstvenim ustanovama u inozemstvu.

– Pacijenti se na liječenje upućuju na osnovi vlastita zahtjeva uz odgovarajuću medicinsku dokumentaciju, te obvezan prijedlog za upućivanje na liječenje u inozemstvo koji daje njihov liječnik specijalist ili liječnički konzilij iz referentnog centra Ministarstva zdravlja – pojašnjavaju u Zavodu.

Kako bi zahtjev bio valjan nužno je, ističu, da u njemu stoji i prijedlog jedne ili više inozemnih zdravstvenih ustanova koje mogu obaviti traženo liječenje, te nalaz i mišljenje liječničkog povjerenstva direkcije HZZO-a. A Hrvati na liječenje u inozemstvo najčešće idu zbog dijagnoza koje su u djelokrugu kardiokirurgije, hematologije i oftalmologije.

– Analizirajući podatke po skupinama dijagnoza, najviše slučajeva upućivanja na liječenje u inozemstvo bilo je zbog prirođenih malformacija cirkulatornog sustava, zloćudnih bolesti krvotvornih organa te zloćudnih tumora oka – kažu u HZZO-u.

Dodaju i da povećanje broja slučajeva bilježe kada je riječ o endokrinim bolestima, bolestima prehrane i metabolizma i bolestima genitourinarnog trakta (uglavnom je riječ o upućivanju na donaciju jajnih stanica ili spermija, nap. a.).

– Najviše je osiguranika na liječenje otišlo u Njemačku i Austriju, ukupno 288, odnosno 62,6 posto. Među njima je 36 posto pacijenata mlađe od 7, a 50 posto mlađe od 18 godina – ističu iz HZZO-a.

Preporuke s Rebra

Preporuke za liječenje u inozemstvu za većinu pacijenata potpisali su stručnjaci KBC-a Zagreb, no to nikako ne znači da su se u inozemstvu liječili isključivo Zagrepčani.

Riječ je, naime o tome, da je to najveća bolnica u Hrvatskoj u kojoj se liječe najteži hrvatski pacijenti, te ustanova koja ima najviše liječnika, pogotovu onih koji se bave rijetkim bolestima.

>>Umorna od pregleda, Nora je zaspala u majčinu naručju

Komentara 5

AB
abram
12:47 13.02.2013.

....svi smo mi jednaki, samo su oni malo jednakiji...

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
19:21 12.02.2013.

Znamo i kome Borisu Špremu su odobrili

MA
marko53
19:34 12.02.2013.

A hvalimo se tolikom pameću......Mi se Hvalimo drugi rade....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije