Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lažirala i 942 putna naloga

Na lažnim dnevnicama tajnica u MORH-u utajila više od 1,5 milijuna kuna

MORH
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
27.03.2017.
u 08:40

Tijekom postupka koji se vodio 2014., osuđena je za kazneno djelo prijevare na godinu dana zatvora

Prema službenim podacima do kojih je tportal došao istražujući dobivenu informaciju, administrativna tajnica u Službi za nekretnine, graditeljstvo i zaštitu okoliša MORH-a Sanja Šprišić, tijekom više od osam godina, od 14. listopada 2004. do 28. studenoga 2012. godine, nezakonitim je isplatama dnevnica i putnih naloga stekla više od 1,5 milijuna kuna (točan iznos je 1,551.963,80 kuna). 

Lažirala je čak 942 putna naloga na temelju kojih joj je mjesečno u prosjeku isplaćivano oko 16.000 kuna, sve dok konačno 2012. nije otkrivena te je protiv nje podnesena kaznena prijava Državnom odvjetništvu.

Na početku suđenja priznala je krivnju, a tijekom postupka koji se vodio 2014. osuđena je za kazneno djelo prijevare na godinu dana zatvora i određeno joj je da novac mora vratiti. Prvostupanjskom odlukom Općinskog kaznenog suda kazna zatvora bila joj je zamijenjena radom za opće dobro, no Županijski sud u Zagrebu prihvatio je dio žalbe tužiteljstva i odredio da Šprišić mora ići u zatvor kako bi se postigao pravi smisao kazne. Drugi dio žalbe, onaj o povećanju kazne, Županijski sud nije uvažio, otkriva tportal.

Podsjetimo, afera Dnevnice odjeknula je u javnosti kada je bivši predstojnik Ureda tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, Tomislav Saucha početkom veljače osumnjičen za lažiranje 117 putnih naloga od studenoga 2013. do siječnja 2016. Saucha pak tvrdi da su nova saznanja, po kojima su se sporne isplate dnevnica događale i nakon Milanovićeva mandata, rezultat njegove osobne istrage nakon koje je podnio prijavu protiv nepoznatog počinitelja za zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja isprava, koje su se događale u 2016.

Prema podacima koje je na izvanrednoj konferenciji za novinare iznio premijer Andrej Plenković, postoji još niz drugih slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti glede putnih naloga izdanih u Vladi u prošlom vremenu, zbog čega je od glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana zatražio da preuzme taj slučaj.

> > Ovo su ključna pitanja u aferi Dnevnice na koja još nema odgovora

> > VIDEO Velika rekonstrukcija: Cvitan nije sudjelovao u privođenju Sauche...

> > Plenković o 'slučaju Dnevnice': Našli smo se u jednoj gotovo bizarnoj situaciji

> > Saucha privatnom istragom otkrio lopova u Vladi

Komentara 20

DU
Deleted user
09:19 27.03.2017.

Zemlja snova za neke. Ukradeš 1,5 miliom kuna, što vrijedi čak godinu dana zatvora pa ti odrede rad za opće dobro. Misle li suci da kradiljivac razumije što je "rad za opće dobro". I kakva je kontrola u MORHu da 8!!! godina nisu skužili da netko lažira naloge? Na nivou pločice i krede, kao u vladi i saboru još i danas?

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
09:48 27.03.2017.

Ništa više u Hrvatskoj nije za komentiranje, jer izgleda da smo postali dno dna. Što tu više normalan čovjek ima za reći?

DI
dirižabl
09:33 27.03.2017.

Građani se zgražaju nad političara a gori smo od njih sto puta, 90% kad uhvati priliku nešto mazne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije