Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon sto godina

Na "Kraljici mora" učit će i budući hrvatski pomorski kapetani

'brod5_emf_dal_070410'
'Photoshop'
08.04.2010.
u 06:30

Hrvatska je konačno dobila brod za potrebe srednjih pomorskih škola i fakulteta. Prvi učenici i profesori iz dubrovačkog porta isplovili su još jučer.

U dubrovački stari porat jučer je premijerno uplovio brod "Kraljica mora".

Prvi je to školski brod sagrađen za potrebe hrvatskih pomorskih škola i fakulteta, a upravo je Dubrovnik njegova matična luka.

– Nakon više od 100 godina Hrvatska dobiva brod za izobrazbu mladih pomoraca – istaknuo je na prigodnoj svečanosti državni tajnik za more, kapetan Mario Babić, rekavši da će prvi učenici već ovih dana iskoristiti sve pogodnosti koje "Kraljica mora" pruža.

Brod se počeo graditi 2007. godine, sagrađen je u brodogradilištu Montmontaža Greben u Veloj Luci.

Cijeli projekt stajao je 37 milijuna kuna i potpuno ga je financiralo Ministarstvo.

– "Kraljica mora" namijenjena je izobrazbi učenika i studenata i nadam se da će im pomoći u odluci za bavljenje pomorstvom te da će ih biti više – rekao je Mario Babić.

Tako je već danas skupina od 30 učenika dubrovačke Pomorsko-tehničke škole, zajedno sa svojim profesorima, isplovila iz Dubrovnika. Od sada imaju prigodu stjecati znanje na suvremenom brodu koji je opremljen modernom učionicom, a može primiti 30 učenika, četiri profesora i sedam članova posade.

Duljina toga motornog jedrenjaka je 35 metara, brzina 11 čvorova, a brzina jedrenja sedam čvorova.

– Važnost ovog broda u obavljanju praktične, ali i teoretske nastave, nemjerljiva je. Odavno je postojala velika želja za jednim ovakvim brodom, gdje će se svi naši učenici i studenti moći upoznati sa svom ljepotom, ali i zahtjevnošću pomorskog zanata – rekao je Tomislav Vitković, ravnatelj Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik.

"Kraljica mora" sljedećih će dana biti na dubrovačkom području, a zainteresirani građani moći će je obići u četvrtak i petak u dubrovačkoj luci Gruž.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije