Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najstariji živi organizam

Na kalifornijskom brežuljku Jurupa hrastovi su stari 13.000 godina

Palmerov hrast na Jurupi
Jeffrey Ross-Ibarra
30.12.2009.
u 20:13

Palmerov hrast skutrio se kao grm između blokova granita na padini suhog brežuljka na jugu tople Kalifornije. Ostao je tu od ledenog doba.

Za draču koja se stisla među granitnim blokovima na brežuljku Jurupa u južnoj Kaliforniji malo tko bi rekao da je nešto posebno. To grmlje Palmerova hrasta, međutim, ni s jednim znanosti poznatim razlogom ne bi smjelo rasti na jugu suhe i vrele Kalifornije. Vrsta izabire hladnija i vlažnija područjima na znatno većim nadmorskim visinama.

To je nagnalo dendrologa Jeffreya Ross-Ibarru da prouči genetsku povijest grmlja. Začudilo ga je da su svi uzeti uzorci bili identični! Potom se učinilo logičnim što iz njegovih žirova nisu mogli proklijati nove mladice: to je sve jedna jedina biljka koja se ovdje zadržala od ledenoga doba, punih 13.000 godina!

Taj najstariji živi organizam bezbroj su puta “obrijali” požari, ali se biljka ponovno razvila iz “šiba” i korijenja koji su preživjeli u tankom humusu!   

Komentara 4

OB
-obrisani-
20:43 30.12.2009.

Opet se netko dobro napusio trave. Ili ovaj jefrei ili novinar VL koji je ovu glupost od nekud prepisao. pljuc!

TU
turopolje
20:50 30.12.2009.

Ovo je nemoguce!!! Po bibliji, citava zemlja je stara nekih 6 000 godina. Kakvi dinosauri, kromanjonci, Homo Erektusi... itd. Sad jos i ovaj hrast...Pih 13 000 godina...Pljuc!! Ako velecasni Joza kaze da je bog stvotio svijet prije 6 000 godinadina , onda je 6 000 godina....

CA
calif
14:26 04.01.2010.

ma da, mojne nas sa prestarim biljkama. kaj oš reči da su i piramide u bosni za ozbač? jao jao nama. nakupilo se toliko debila na planeti da se to ne pamti, a nije ni čudo jer kad god see skupi tolika gomila neljudi na jednom mjestu dođe do sranja koje nikakva civilizacija ne preživi. srećom pa je to sve i tako božja kreacija, jer bi u suprotnome stvarno prolupo od gađenja kaj sam čovjek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije