Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razminiranje

Na istoku Slavonije minski sumnjivo još 1900 hektara šuma

mine
Željko Lukunić/PIXSELL
05.02.2010.
u 10:30

Tomislav Tominac, upravitelj Šumarije Vinkovci, ocjenjuje da će trebati možda i 30-ak godina dok svaki kutak šume ne bude dostupan i potpuno siguran od mina.

VINKOVCI - Od 6100 hektara šuma kojima gospodari Šumarija Vinkovci, trećina ili 1900 hektara još uvijek je minski sumnjivo i nedostupne su djelatnicima Šumarije.

Ovisno o novčanim mogućnostima, posljednjih godina Hrvatske šume ulažu u razminiranje kako bi mogli ući u devastirane šume koje od rata nisu obnavljane i potpuno su zapuštene jer se za okupacije drvo neplanski sjeklo i odvozilo u Srbiju, a glavni za pljačku slavonskih šuma, uz naftu, bio je ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan.

- Minski sumnjive površine u gospodarskim su jedinicama Vrapčana i Dionica i ove godine planiramo uložiti 713 tisuća kuna za čišćenje šuma na području Dionice. Sve te šume su zapuštene, posebice one starije s vrijednim hrastovim stablima, koje su za okupacije posječene - kaže Tomislav Tominac, upravitelj Šumarije Vinkovci, i dodaje da su prošle godine sanirali 87 hektara šuma i posadili sadnice hrasta jer žir nije rodio pa nije bilo prirodne obnove.

Da bi posadili mladice, morali su posjeći sva preostala stabla i u toj velikoj akciji, podsjeća Tominac, 35 sjekača je posjeklo 22.000 prostornih metara drveta. Potom su na toj površini zasadili 5000 mladica hrasta po hektaru.

Tominac objašnjava da kod određivanja prioriteta za razminiranje prednost imaju starije šume jer se kod njih, bez obzira na devastiranost, još može izvući korist i pristupačnije su, dok su mlade šume još uvijek nepoznanica.

Tominac ocjenjuje da će trebati možda i 30-ak godina dok svaki kutak šume ne bude dostupan i potpuno siguran od mina.

Komentara 4

MA
maxresist
10:44 05.02.2010.

Pa neka netko kaže kako je domovinski rat stvar prošlosti...

OB
-obrisani-
12:23 05.02.2010.

Ma kakve crne prošlosti!? Nego i sadašnjosti i budućnosti.

ST
starceda
13:38 05.02.2010.

Gospoda iz hrvatske nedodirljive vlasti iliti kaste još najavljuju povlačenje tužbe protiv Srbije za genocid i kulturocid.Njemci su 50 godina plaćali pola Europe odštete za ratne štete u II.svj.ratu.Mi ni pravog filma do sada nismo snimili o obrambenom Domovinskom ratu protiv velikosrpskog agresora.Gdje nam je promidžba Domovinskog rata hrvatski branitelji.Imate fond hrvatskih branitelja.Izdvojite dio sredstava iz godišnje dobiti za hrvatski film, knjigu i spomen o junačkoj bitki Hrvata za dom i obitelj.Dijelite CD besplatno na hrvatskom jadranu jer k nama dolazi godišnje 5 milijuna stranih gostiju.Ako od vas branitelja ne saznaju ISTINU O DOMOVINSKOM RATU od koga će saznati.Nije stoga čudno što se sve glasnije u Hrvatskoj govori o građanskom ratu.Gdje bi vi preostali branitelji mogli završiti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije