Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnice

Na Galipolje ide Matić, u Armeniju Starčević

14.04.2014., Hotel Dubrovnik, Zagreb - Ministarstvo branitelja i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) odrzali okrugli stol kojim se zeli potaknuti javna rasprava o nacrtu prijedloga zakona o pravima zrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu. Pre
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
24.04.2015.
u 10:20

Iako se bitka obilježava 25. travnja, ove je godine pomaknuta dan prije kako bi se – kažu kritičari turskog režima – poklopila s datumom obilježavanja genocida u Armeniji

Još je jedna godišnjica obilježavanja povijesnog događaja, nakon diplomatske krize oko proslave Dana pobjede u Moskvi, zaprijetila da će prerasti u međudržavni spor – obilježavanje bitke na Galipolju, jedne od najvećih bitaka u Prvom svjetskom ratu i pokušaja savezničkog proboja do Carigrada. Iako se bitka obilježava 25. travnja, ove je godine pomaknuta dan prije kako bi se – kažu kritičari turskog režima – poklopila s datumom obilježavanja genocida u Armeniji.

Hrvatska će biti zastupljena na oba događaja – na Galipolju će je predstavljati ministar branitelja Predrag Matić, dok će obilježavanju u Armeniji nazočiti tamošnji veleposlanik Ivan Starčević kao poseban izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Iz turskog Ministarstva vanjskih poslova odbacili su tvrdnje da je riječ o manipulaciji datumima.

Na Galipolje dolaze predsjednik Slovenije Borut Pahor, njemačka kancelarka i predsjednik su odbili doći, SAD će biti nazočan na razini veleposlanika, dok će francuski predsjednik Hollande biti u Armeniji, gdje se očekuje i ruski predsjednik Putin.

>> Papa pokolj Armenaca nazvao genocidom, Turska pozvala veleposlanika na razgovor

Komentara 10

DU
Deleted user
10:37 24.04.2015.

Matić na Galipolje, ma neka ide bilo kuda samo neka se ne vrača

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
10:30 24.04.2015.

Matiću što čekaš sa ostavkom!?

NE
Nepokolebljiv
11:54 24.04.2015.

Za ocekivati je da ce tamo biti mnogo Australaca i Novo Zelandana. Ti ljudi su tamo ostavili more poginulih i od bolestina umrlih. To je bila tragedija! Medutim Turci (zapravo Ataturk) su se poslije rata pokazali prema poginulim vise nego pristojno podignuli im spomenik i uredili groblja. Australci su se za to oduzili s spomenikom Ataturku u Camberi u memorijalnom parku te ratne ekspedicije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije