Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štrajk upozorenja

'Na dnu smo, učionice opremamo mi i roditelji'

'29.11.2012., Sibenik - Nakon neuspjelog mirenja, a na temelju odluke Velikog vijeca od 9. studenog i u Sibeniku se provodi strajk u osnovnim i srednjim skolama i zdravstvenim ustanovama. Photo: Dusko
'Dusko Jaramaz/PIXSELL'
30.11.2012.
u 09:25

Masovan nedolazak u školu štrajkaši protumačili potporom štrajku učenika i roditelja

U štrajku je bilo najmanje 70 tisuća učitelja, nastavnika, sveučilišnih profesora te medicinskih sestara i tehničara, izračunali su jučer sindikalci.

– Štrajkalo se u 315 srednjih škola, i to uz gotovo stopostotni odaziv, a štrajkalo je i puno nastavnika koji nisu članovi sindikata – kazao je Branimir Mihalinec iz srednjoškolskog sindikata.

Prijetnje otkazima

Nije bilo većih problema, kazali su, osim popisivanja štrajkaša, što su prijavili Državnom inspektoratu. Odaziv sveučilišnih profesora bio je između 75 i 80 posto, kazao je Ribić, dodavši da podrška industrijskih sindikata govori o jedinstvu sindikata te da bi Vlada štrajk trebala respektirati. Prema riječima Anice Prašnjak, štrajkala je i većina medicinskih sestara, ali mnoge su obavljale poslove koji se ne smiju prekidati.

– Mnoge sestre i tehničari nailaze na velike probleme, popisuju ih i prijete otkazima – kazala je A. Prašnjak. Učitelji su prazne učionice shvatili kao podršku roditelja njihovim zahtjevima.

– Sve što je u ovoj učionici, sve knjige, tepisi, jastuci, sve je moje vlasništvo, sve sam sama pokupovala i donijela djeci. Roditelji su pak platili zastore i klimu. Gdje je u tome svemu Vlada ili država? Gdje je ulaganje u obrazovanje? – pita se Sanja Polak, učiteljica OŠ Davorina Trstenjaka u Zagrebu.

Nema nadoknade sati

U školi na nastavi nije bilo nijedno dijete. Jednaka je situacija bila i u XI. gimnaziji. Učenici jučerašnji izgubljeni dan neće nadoknađivati. Docent i sindikalni povjerenik Pedagoškog fakulteta Mario Dumančić očekuje da će s Vladom sjesti za stol te da će im vratiti stečena prava. Predavanja za studente nije bilo. Po kliničkim bolnicama štrajk se nije osjetio. Sestre u primarnoj zdravstvenoj, kaže dr. Mario Malnar iz KOHOM-a, nisu štrajkale jer njihove su plaće uglavnom veće. U KBC-u Split, pak, druga priča. Tamo su neke operacije, pa i dječje, bile odgođene.

– Još ne znamo koje i koliko ih je – rekao je ravnatelj Darko Duplančić i izrazio svoje razočaranje postupkom djelatnika. Dodao je i da će učiniti sve da se odgođeni zahvati obave, ali i utvrditi jesu li bila ugrožena prava pacijenata. Djelatnici će se očitovati pa će im ovisno o tome je li bilo posljedica za pacijente ili ne biti određene i sankcije. Resorni ministar Rajko Ostojić kazao je da ova situacija poseban problem jer će se produljiti liste čekanja s kojima ionako već imamo problem.

>> Štrajka 70 tisuća radnika, sindikati traže Jovanovićevu ostavku

Komentara 1

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
09:49 30.11.2012.

ja sam ovih dana prelomio u vezi s mojim djetetom veliku odluku. škola je besmislena,nepotrebna i ne koristi ničemu.ona ništa ne jamči a traži veliki napor,puno vremena i ogromna odricanja.najradije i ga upisao u dvije srednje škole,za zidara i poljoprivrednu jer ćemo se potpuno vratiti zemlji a ova znanja će mu trebati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije