Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGREŠNA NAPLATA

Stigao odgovor banaka o naplaćenim naknadama za račune za plin: 'Većina je već izvršila povrat sredstava'

Cijena računa za plin iskazana u eurima
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/3
05.01.2023.
u 18:22

Kada je ustanovljeno da je došlo do propusta, sljedeći je problem ležao u naknadi za plaćanje, koju banka automatski uzima prilikom izvršenja usluge plaćanja trajnim nalogom.

S konverzijom eura pojavili su se brojni više ili manje predviđeni problemi, no za neke je građane novi šok stigao u srijedu navečer. Naime, kako je pisao Večernji list, neki su Zagrepčani jučer otkrili da im je Gradska plinara s računa uzela u eurima onoliko koliko su trebali platiti u kunama.

Do problema je došlo za građane koji račune plaćaju trajnim nalogom. U primjeru naše čitateljice, račun za studeni iznosio joj je 157 kuna i 14 lipa, no naplaćeno joj je 157 eura i 14 centi. Iz GPZ-a su izvijestili da je krivi iznos 'skinut' s računa 2000 građana.

Kada je ustanovljeno da je došlo do propusta, sljedeći je problem ležao u naknadi za plaćanje, koju banka automatski uzima prilikom izvršenja usluge plaćanja mobilnim bankarstvom. Bilo je sporno što će se dogoditi s tom naknadom to jest hoće li ju korisnici dobiti natrag, pošto je banka obavila svoj dio transakcije. 

Poslali smo upit Hrvatskoj udruzi banaka vezano za ovo pitanje, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

„Banke su odmah nakon saznanja o navedenoj situaciji napravile sve što je u njihovoj mogućnosti kako bi se problem otklonio u što kraćem roku. Prema informacijama kojima raspolažemo većina banaka je već danas izvršila povrat sredstava i platno-prometnih naknada ili će to učiniti u što skorije vrijeme te će naknadno biti naplaćeni ispravni iznosi računa.“

VIDEO Najbolji grad za život je u našem susjedstvu, provjerite zašto je dospio na vrh

Ključne riječi

Komentara 10

ŠU
Šugaman
20:42 05.01.2023.

Ja od trajnih naloga bježim kao od crnog vraga, nikad to nisam koristio, niti ću. Ne budi lijen, nije mi problem jednom mjesečno poplaćati račune osobno, pogotovo danas u doba mobilnog bankarstva. Volim imati stvari pod svojom kontrolom, ne vjerujem trajnim nalozima, bankama, plinarama i ostalima.

AC
acer7
19:01 05.01.2023.

banka niti 1 lipu nikome ne vraća, to je direktiva, nije ni lipa bitna nego čega se drže

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
20:08 05.01.2023.

Dobro zar nitko ne moze pohvaliti da su vratiel lovu...pa ipak ne znam tko bi ih natjerao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije