Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Na 30.000 ha proizvedu triput više povrća nego cijela Hrvatska

Naslovnica
Foto: VL
21.10.2015.
u 00:01

Španjolska Almeria, najsuši grad u Europi sa suptropskom pustinjskom klimom i više od 320 sunčanih dana u godini, našla je put svog ekonomskog rasta.

Kilometrima uokolo vide se samo plastični krovovi koji se bljeskaju na vrelom suncu. Termometar s vanjske strane i koncem listopada pokazuje 28 Celzijevih stupnjeva, a s unutarnje strane tog mora od plastike i 45. U odnosu na krš i pustinju uokolo i divlji se kamenjar podno našeg Velebita čini kao pitoma oaza, no samo dok se ne otvore vrata „plastičnih“ vrtova i iz njih, prvo do otkupnih stanica, a potom i do stolova ostatka Europe i šire, ne krene tek ubrana „zelenjava“ – rajčice, paprika, krastavci, tikvice, dinje, lubenice, mahune, patlidžani..., u kojima je španjolska Almeria, najsuši grad u Europi sa suptropskom pustinjskom klimom i više od 320 sunčanih dana u godini, našla put svog ekonomskog rasta.

Do prije 40-ak godina neplodna obalna ravnica bila je dobra samo za snimanje špageti-vesterna. I Lawrence od Arabije jahao je pod almerijskim suncem. No otkako je nikao prvi plastenik, koji je prema nekim pričama podigao upravo jedan Hrvat – Horvat, nepregledna plastenička polja 30-ak kilometara od Almerije s hidroponskim uzgojem koja se zalijevaju i hrane kap na kap, danas zadovoljavaju više od polovice europske potražnje za voćem i povrćem.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede ili prelistajte e-izdanje!

Iz Večernjeg lista izdvajamo i ove teme:

>> Novi pravac ako Hrvatska zatvori granicu: Otvara li se ruta preko Rumunjske?

>> 10 odgovora na goruća pitanja o izbjegličkoj krizi

>> EK državama članicama: Smanjujte porez na plaće, oporezujte kuće, ne dirajte PDV

>> Povratak Majoli tenisu: Moskva ne spašava Ivu od bankrota, ali joj može pomoći da se oporavi

>> Ozaljska tvrtka u dobrom poslu s državom: Naša vozila kupuju Hrvatska i BiH, a uskoro će i Srbija

Foto: VL

Ključne riječi

Komentara 10

TR
Trnjanec
05:24 21.10.2015.

30.000 hektara u Hrvatskoj traži barem 3.000 traktora, po standardnoj domaćoj špranci. Kladim se da Španjolci nemaju nijednog.

Avatar juricamesko
juricamesko
21:47 20.10.2015.

lijepo ste vi u VL napravili ovih 10 pitanja o emigrantima. kako bi bilo da zaposlite dvoje novinara da istraže koliko je hrvatski proračun stajalo ovih 35 dana emigrantske krize. slovenci tvrde da su im u tri dana troškovi 2,5 milijuna eura ili cca 17 milijuna kuna.istražite koliko je trošak robnih rezervi,koliko je dao crveni križ,transport vlakovima i autobusima ,koliko su potrošile lokalne jedinice i njihova komunalna poduzeća ,plaće i prekovremeni sati svih zaposlenih a napose pripadnika MUP-a te koliko je HV potrošio za svoju logistiku.mislim da ćemo doći do sravičnih iznosa koje Hrvatskoj nitko neče nadoknaditi ili barem u većoj mjeri.

TH
than
01:04 21.10.2015.

Pa mi jos cekamo kanal Dunav-Sava koji se obecava prije svakih izbora, pa mozda i Slavonija prezivi. Ovako ne ostaje joj nista nego da se iseli, a da ju nasele ovi migranti iz Sirije koje ce nam vratiti zapadna Europa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije