Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prošao zakonski rok

Muškarcu (48) osobna iskaznica istekla 2018., dobio četiri kazne jer je nije produžio

Mijenja se osobna iskaznica
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
28.01.2023.
u 18:27

Svaki put kada je kažnjen, muškarac je morao platiti 500 kuna jer se upravo tim iznosom kažnjava "fizička osoba koja u roku od 15 dana od dana nastupanja okolnosti iz Zakona o osobnoj iskaznici ne podnese zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice"

Muškarac iz Zagreba, 48-godišnji Dubravko, od lipnja 2021. do lipnja 2022. godine četiri je puta zatečen sa starom osobnom iskaznicom te novčano kažnjen. Posljednji se put to dogodilo u Vrtnjakovečkoj ulici u Zagrebu, potkraj lipnja prošle godine.

“Po policijskom službeniku prilikom službene radnje legitimiranja utvrđeno je da mu je osobna iskaznica prestala važiti dana 8. veljače 2018. godine, a istu nije produžio u zakonskom roku. Dakle, postupio je suprotno odredbi Zakona o osobnoj iskaznici čime je počinio prekršaji pa mu se, temeljem citiranog propisa, izriče novčana kazna u iznosu od 500 kuna, odnosno 66,36 eura”, istaknula je prekršajna sutkinja. Osim toga, 48-godišnjak mora platiti i 300 kuna troškova prekršajnog postupka, prenosi Danica.

Svaki put kada je kažnjen, muškarac je morao platiti 500 kuna jer se upravo tim iznosom kažnjava "fizička osoba koja u roku od 15 dana od dana nastupanja okolnosti iz Zakona o osobnoj iskaznici ne podnese zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice".

Inače, nakon pojave i širenja bolesti COVID-19, odlučeno je kako osobne iskaznice vrijede do kraja pandemije. S obzirom na to da bi Svjetska zdravstvena organizacija uskoro mogla proglasiti kraj pandemije, vrlo brzo bi to mogla učiniti i Hrvatska. Kada do toga dođe, svima koji nisu ranije produžili osobnu iskaznicu ostaje 15 dana za podnošenje zahtjeva.

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 16

HA
hacker
19:03 28.01.2023.

Dakle za vrijeme bivše Jugoslavije kada je vladalo jednoumlje, socijalizam i nedemokracija bivša milicija nikada me nije u mom selu niti bilo gdje drugdje zaustavila radi legitimiranja a danas kada vlada sloboda i demokracija policija me redovito barem jednom mjesečno traži na ulici osobnu na uvid!

ZO
zoranos
23:01 28.01.2023.

A zašto je kažnjen kad vrijedi uredba da se iskaznice ne moraju produžavati do kraja pandemije???

Avatar RuAF
RuAF
22:23 28.01.2023.

Jel ovo plačeni oglas našeg MUP-a?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije