Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPALI U POMORSKU UPRAVU U RUMUNJSKOJ

Muljali s natječajem za nabavku dva tegljača po Dunavu, pa proračun EU oštetili za 7 milijuna eura

dunavski tegljači
EPPO
28.03.2024.
u 08:20

Ispostavilo se da ti tegljači imaju veći nautički gaz no što je bilo definirano specifikacijama natječaja i kupoprodajnim ugovorom

Zbog sumnje u prevaru od sedam milijuna eura, povezanu s nabavkom dvaju tegljača za tegljenje većih čamaca i brodova deltom donjeg Dunava, po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuta je istraga protiv više službenika Uprave uprave donjeg Dunava Galați i rumunjske Pomorske uprave. U sklopu te istrage nedavno je obavljeno 12 pretraga. Istražitelji su s nalozima za pretragu pokucali i na vrata tri javne ustanove, ali i na vrata nekoliko tvrtki koje se povezuju s osumnjičenicima.

Prema onom što je do sada utvrđeno, sumnja se da su, javni službenici AFDJ Galați, dobili sredstva EU iz Velikog infrastrukturnog operativnog programa (POIM) za kupnju dva višenamjenska tegljača. Sredstva su dobivena na temelju ugovora o javnoj nabavi sklopljenog u rujnu 2019, vrijednog oko sedam milijuna eura. Sumnja se da su službenici u tom ugovoru priložili netočnu dokumentaciju  kako bi dobili novac za financiranje spomenutog projekta. Čamci su bili namijenjeni isključivo riječnoj plovidbi, no osumnjičenici su, navodi EPPO, natječajnu dokumentaciju sastavljali na temelju restriktivnijih tehničkih karakteristika i zahtjeva konstrukcije karakterističnih za morska plovila. Kao rezultat toga, vrsta plovila koja je zadovoljavala kriterije bila je vrlo ograničena, odnosno odgovarala je jednom ponuditelju. Drugim riječima, spomenuti natječaj je, kako sumnja EPPO, namješten. 

Priča je završila finaliziranjem ugovora s tvrtkom koja je bila dobavljač dva tegljača koji su isporučeni u srpnju 2021.. Ispostavilo se da ti tegljači imaju veći nautički gaz no što je bilo definirano specifikacijama natječaja i kupoprodajnim ugovorom. Zbog toga su tegljači bili prikladni isključivo za pomorski Dunav, gdje dubina vode dopušta plovidbu s većim gazom pa su dva čamca neupotrebljiva za riječnu plovidbu, jer nisu mogla prolaziti kroz pune akumulacije dunavskog riječnog sektora. EPPO navodi da je zbog toga proračun EU oštećen za oko sedam milijuna eura.

GALERIJA U Srbiji nestala djevojčica Danka (2): U tijeku velika potraga

dunavski tegljači
1/17

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije