Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojni udar u Zimbabveu

Mugabeov odlazak je dogovoren

Robert Mugabe
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
17.11.2017.
u 08:32

Generali planiraju postaviti koalicijsku vladu na čelo zemlje

Iako su generali zimbabveanske vojske tvrdili da su izveli vojsku i tenkove na ulice Hararea kako bi se riješili kriminalaca u vrhu države koji uzrokuju patnje i kako nije riječ o vojnom udaru, sada je već prilično jasno da je desetljećima dugoj diktaturi Roberta Mugabea došao kraj. Pokazuje to i podatak kako se u Harare iz inozemstva, gdje se liječio od tumora, vratio i Morgan Tsvangirai, vođa opozicijske stranke Pokret za demokratske promjene MDC-T.

Prijelazna vlada

Prema tvrdnjama iz obavještajne zajednice, vojna hunta doista planira prepustiti upravljanje zemljom civilima, ali ne Mugabeu, i ne samo njegovoj stranci Zanu-PF koja je i sada duboko podijeljena. S jedne strane u stranci su Mugabeovi lojalisti, a s druge su pristaše potpredsjednika Mnangagwe čija je smjena i potaknula intervenciju vojske.

Upravo ovoj frakciji vladajuće stranke vojska planira povjeriti upravljanje državom, ali ne samostalno. Prema svemu sudeći, vlast će biti predana svojevrsnoj koaliciji Zanu-PF i MDC-T, kojom bi upravljao dvojac Mnangagwe-Tsvangirai.

– U tijeku su pregovori o formiranju tranzicijske vlade i sada će u sve biti uključena i opozicija. U svakom slučaju, Mugabeov odlazak sa scene već je definiran i tu nema puno raspravljanja – kažu zimbabveanski oporbenjaci.

Robert Mugabe
1/9

Unatoč ovoj podjeli vlasti, nema nikakve sumnje da Mnangagwe postaje vjerojatno najmoćniji čovjek Zimbabvea. Iako je i do sada imao odlične odnose s vojskom, generali su si inzistiranjem na koaliciji s opozicijskim liderima otvorili prostor za lakše kontroliranje civilnih vlasti, čime su si osigurali da njihove povlastice neće ni u kojem slučaju biti dirane. Sam diktator Robert Mugabe i njegova supruga Grace i dalje se nalaze u kućnom pritvoru unutar predsjedničke palače u Harareu. Dio promatrača tvrdi da Mugabe neće tek tako prihvatiti odlazak s vlasti, no mogućnosti koje ima na raspolaganju vrlo su mu ograničene. Nema praktički nikakve poluge vlasti na raspolaganju jer je dobar dio sigurnosnog aparata, policija i tajna služba, razoružan. Poslušnost mu ubrzano otkazuju i njemu do jučer izrazito vjerni članovi stranke, poput predstavnika mladeži koji su se jučer javno ispričavali vojsci zbog uvreda koje su im uputili.

Ograničene opcije

U najvećem je strahu i očaju ipak Grace Mugabe, poznata kao Gucci Grace, zbog čije je ambicije da naslijedi supruga na čelu države i organiziran vojni udar. Prema informacijama iz predsjedničke palače, na rubu je živaca i u smrtnom strahu jer je jasno da je s njenim životom neformalne vladarice Zimbabvea konačno gotovo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije