Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBITELJSKO NASILJE

Mučna priča iza najpoznatije haljine na Internetu: Nije joj dao da ode na razgovor na posao, pa ju je pokušao ubiti

Haljina koja je pokrenula internetske diskusije izložena u muzeju Tower of senses
Foto: Daniel Karmann/DPA
1/2
10.05.2024.
u 20:32

Na sam ključni dan, 8. ožujka, Grace je ipak otišla na razgovor. Johnston je za to vrijeme pio u pubu i slao poruke supruzi o tome da "ga ne podržava, a trebala bi" te joj prijetio "da će netko umrijeti". Kad se vratila kući, pronašla ga je kako spava. Kad se probudio, rekao joj je da je ostavlja, izašao iz kuće. Ona ga je slijedila. Tad se okrenuo prema njoj, zgrabio je, srušio i pritisnuo uz tlo.

Muškarac koji je postao globalno poznat po objavi "haljine koja je srušila internet", kad se svijet podijelio u dva tabora oko boja koje na njoj vide, a koju je mama njegove tada partnerice kupila, a potom i nosila na vjenčanju svoje kćeri, uhićen je, a potom i priznao da je pokušao ubiti svoju suprugu. Dok se oko haljine vodila polemika, nje u ovom slučaju nije bilo:

Keir Johnston (38) priznao je krivicu za napad na sudu u Glasgowu i zadržan je u pritvoru do izricanja presude sljedećeg mjeseca. I dok se svijet zabavljao oko haljine sa svadbe, brak iz 2015. nije bio nimalo bajan jer je supruga, čulo se na sudu u Glasgowu, konstantno zlostavljana.

Priča o haljini započela je nešto prije vjenčanja Kaira Johnstona i njegove partnerice Grace. Dok je njezina mama obilazila trgovine u potrazi za haljinom koju će nositi na vjenčanju, opazila je jednu koja joj se svidjela, fotografirala ju je i poslala kćeri kako bi čula i njezino mišljenje. Odmah je i među Keirom i Grace te njihovim prijateljima izazvala podijeljena mišljenja o bojama na njoj: je li crna i plava ili zlatna i bijela. Stavili su je na internet, a onda je i svijet uhvatila histerija oko optičkog fenomena, toliko da se o njoj razglabalo i na talk showovima, ali i u ozbiljnijim krugovima.

I dok je internetska, a i sva druga drama oko haljine ipak lagano prestajala, brak Keira i Grace, nakon kratke slave i gostovanja na televizijama, ušao je u tragičnu fazu, daleko od očiju javnosti, ali daleko i od očiju snaga reda koje su trebale zaštititi ženu od zlostavljanja. Par je živio na škotskom otoku  Colonsay, gdje, između ostalog, nema stalne nazočnosti policije.

Na suđenju koje je bilo otvoreno za javnost čula se priča o manipulativnom muškarcu koji je na više načina kontrolirao i zlostavljao svoju suprugu. Tužitelj je kazao na sudu da je Grace dugo živjela u strahu, a kako na otoku nema policije, osjećala se zatočenom.
Eskalacija u njihovom odnosu dogodila se 8. ožujka 2022. Keir je inzistirao i zabranjivao Grace da ode na razgovor na posao koji nije na otoku. Prijetnje oko toga upućivao joj je danima. Na sam ključni dan, 8. ožujka, Grace je ipak otišla na razgovor. Johnston je za to vrijeme pio u pubu i slao poruke supruzi o tome da "ga ne podržava, a trebala bi" te joj prijetio "da će netko umrijeti". Kad se vratila kući, pronašla ga je kako spava. Kad se probudio, rekao joj je da je ostavlja, izašao iz kuće. Ona ga je slijedila. Tad se okrenuo prema njoj, zgrabio je, srušio i pritisnuo uz tlo.

- Stavio joj je oba koljena na ruke, tako da se nije mogla pomaknuti. Zatim ju je počeo daviti objema rukama - kazalo je tužitelj Chris Macintosh.  Johnstonov branitelj, Marco Guarino, rekao je da je Johnston prihvatio odgovornost za napad. Sutkinja Lorna  Drummond je odbila Johnstonu jamčevinu i stavila je Johstona u pritvor.

- Ne moram vam ni reći da ste počinilo ozbiljan i nasilan napad. Opetovano ste je davili, ozlijedili i doveli joj život u opasnost u okolnostima koje su za nju sigurno bile apsolutno zastrašujuće. Bojim se, gospodine Johnston, da se vaš status sada promijenio, da ste osuđeni za vrlo ozbiljan zločin i da ćete u međuvremenu biti u pritvoru - poručila mu je sutkinja. Johnstonu će presuda biti izrečena 6. lipnja.

Keir Johnston (38) priznao je krivicu za napad na sudu u Glasgowu u četvrtak.

Komentara 2

Avatar nisam_robot
nisam_robot
08:50 11.05.2024.

Prijatelj ima rodbinu na takvom jednom udaljenom škotskom otoku. Kaže da ljudi nemaju što puno raditi tamo pa jako puno loču. Subvencionirani su jer država želi da otoci ostanu nastanjeni. Ono što imaju u izobilju su jako ukusni rakovi.

Avatar Idler
Idler
02:17 11.05.2024.

Ne razmem, štel je prejti ona mu ni dala...pa to je samoobrana 😉

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije