Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dio zastupnika SDP-a:

Mršić mora biti kandidat za premijera, Bernardić je slab!

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
04.05.2017.
u 19:55

Bernardić će biti pod velikim pritiskom i uglednih članova stranke i koalicijskih partnera koji smatraju da nije dorastao toj funkciji

Dođe li do novih parlamentarnih izbora, a kako stvari stoje, to je jedan od izglednih scenarija, SDP-ov kandidat za premijera ne bi smio biti Davor Bernardić, već bi vodstvo stranke trebalo postići dogovor i pronaći novog kandidata za tu funkciju.

HNS se glasno prijeti

Stav je to dijela zastupnika SDP-a i članova samog Predsjedništva stranke koji iza sebe imaju i izborne baze, a koji smatraju da Bernardić nikako nije kapacitet za premijera i da se od trenutka kada je izabran za šefa stranke nije pokazao u dobrom svijetlu.

– S njime nemamo nikakve šanse pobijediti na eventualnim novim izborima. Vidi se iz aviona da je Bernardić slab, a HDZ po anketama vodi 10 posto u odnosu na nas. Bernardić mora pristati da netko drugi bude kandidat za premijera i nadam se da će biti razuman. U svakom slučaju bit će pod velikim pritiskom da učini taj korak i uglednih članova stranke, ali i koalicijskih partnera, koji su također nezadovoljni njime i koji smatraju da nije dorastao toj funkciji – kaže jedan saborski zastupnik SDP-a.

Tu prije svega misli na HNS, koji se već neko vrijeme jasno distancira od SDP-a (točnije otkako je s čela stranke otišao Zoran Milanović) te koji “prijeti” da će na nove parlamentarne izbore ići s IDS-om, a ne SDP-om. Kao jedan od razloga za to, čuje se u neformalnim razgovorima, jest i nezadovoljstvo novim šefom SDP-a.

– Neka Bero okuplja zbunjene. Mi s njime na izbore ne idemo. Na žalost, ali SDP je slab i to me ljuti. I nama treba jak SDP – kaže jedan član vodstva HNS-a.

A kao što se u SDP-u rodila ideja da bi bilo pametno mijenjati kandidata za premijera u slučaju novih izbora, paralelno se rađaju i ideje tko bi mogao biti taj jocker kojeg bi stranka trebala ponuditi kao novog kandidat za premijera. I dok neki u stranci spas vide u potpredsjedniku stranke i saborskom zastupniku Peđi Grbinu, više je onih koji drže da bi najbolji scenarij bio da se na to nagovori bivšeg predsjednika uprave Podravke i bivšeg gradonačelnika Koprivnice Zvonimira Mršića. Jer bi se za Mršića, vjeruju, mogla dobiti i potpora potpredsjednika stranke Zlatka Komadine i Rajka Ostojića prije nego za Grbina.

No teško je vjerovati da bi Mršić na to pristao, a još manje Komadina ili Ostojić. Mršić ima ambiciju preuzeti SDP. Na prošlim je unutarstranačkim izborima propustio priliku za kandidaturu nadajući se, očito, da će i dalje biti na čelu Podravke. A kako se to nije dogodilo, mnogi u SDP-u drže da će se upravo Mršić kandidirati na novim izborima u SDP-u.

– Vjerojatno će on biti kandidat na novim izborima u stranci. Sasvim sigurno nekolicina nas će ga na to nagovarati. No nema šanse da pristane biti kandidat za premijera dok je Bernardić i dalje šef SDP-a. A i zašto bi – kaže pak jedan SDP-ovac blizak Mršiću.

– A zašto ne. Ako postane premijer, sigurno postaje i šef SDP-a tako da bi to tim potezom riješio – kaže jedan član Predsjedništva SDP-a.

Isti izvor dodaje i kako Mršić nikad ne bi bio njegov prvi izbor u nekim normalnim uvjetima, ali s obzirom na okolnosti, drži da ideja nije suluda.

– Čovjek se dokazao kao gradonačelnik i kao predsjednik uprave Podravke. Podigao je tu tvrtku na noge nakon što ju je HDZ uništio i pokazao kako se radi posao. Kako je spasio Podravku, može spasiti i Hrvatsku – kaže izvor iz vodstva.

Bernardićevi se smiju

Članovi Predsjedništva bliski Davoru Bernardiću na te najnovije ideje dijela zastupnika i vodstva stranke jučer su se dobro nasmijali. Povijest se, kaže jedan, očito ponavlja jer je isti “film” gledao i slušao 2007. godine kada je Zoran Milanović postao predsjednik SDP-a i kada su, kaže, bivši Račanovi ministri također redom isticali da je premlad, da nije dorastao biti premijer, da ima loše javne nastupe.

– Pa su smislili da bi kandidat za premijera trebao biti Ljubo Jurčić, a ne Milanović. A znamo kako je sve završilo – kaže naš izvor iz Predsjedništva SDP-a.

Poručuje i kako ti koji traže novog kandidata za premijera u SDP-u zapravo ne žele nove izbore jer se boje da ih Bernardić neće staviti na nove liste ili na dobra mjestima na novim listama za parlament.

– Drugim riječima boje se za svoje stražnjice, da će izgubiti svoja mjesta i ništa drugo nije im bitno. U toj svojoj kivnosti pokušavaju sve, a sad su odlučili naći i čovjeka koji mi ih trebao zaštititi. Pa su došli do Zvonimira Mršića – kaže naš izvor.

I naš drugi izvor iz vrha stranke blizak novom šefu kaže kako su to sve samo puke želje dijela nezadovoljnika u stranci koji se brinu sami za sebe i da će kandidat za premijera biti, kao što i treba biti, predsjednik stranke Davor Bernardić.

– Jasno je da je ovdje riječ o borbi za vlastite pozicije. To je žalosno. Štete stranci, ali još više štete sami sebi takvim potezima. Jedino što me zanima jest odgovor na pitanje ima li tome kraja – kaže član vodstva SDP-a.      

Komentara 8

DU
Deleted user
19:58 04.05.2017.

U SDP-u podijeljeni da li da idu s Mostom ili HNS-om.

Avatar AlPoS
AlPoS
21:06 04.05.2017.

Bernardić je definitivno mlad, školovan, možda i pošten čovjek, međutim i čovjek koji je politički kao vođa apsolutno nesposoban, već sada potrošen, beskrvan i doista nakon Račana ili Milanovića, s kojima se niste morali slagati u stavu, ali su ga imali, jasno iznosili i bili su vođe, doista je nevjerovatno da su SDP-ovci toliko promašili i sada izabrali Bernardića. SDP sada kroz rasprave šamaraju do jučer nezamislivo i HNS, IDS, manjine, jer doista nemaju nikakvog političkog vođu. Mirne duše Plenković može izaći na izbore jer s ovakvim vođom SDP-a HDZ vlada godinama.

ST
stefj
20:56 04.05.2017.

Nisam siguran da je Mršić dobar izbor, no Bernardić je stvarno pokazao da nije dorastao svojoj funkciji. Njegov govor za opoziv Marića bio je živa katastrofa, bez obzira koliko ga mediji štitili... SDP je nakon Milanovića totalno obezglavljen, a vidimo da je i poprilično očišćen od struke i intelekta. Pod hitno trebaju doći novi ljudi, a ne vaditi iste i vrtiti ih u krug...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije