Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krunoslav Capak:

'Možemo očekivati drugi val ako se s virusom nešto ne promijeni'

Zagreb: Argentinac Filipe Etkin prolaznicima donosi ritmove tanga
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
27.04.2020.
u 14:46

Kirurške maske ne mogu se prati i ponovno upotrijebiti, naglašava Capak.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kazao je kako postoji nekoliko scenarija koji se mogu dogoditi s koronavirusom. 

– Stariji brat SARS naglo se pojavio i naglo je nestao. A ovo je podmukla bolest koja se širi i kod onih koji su asimptomatski i koji su u inkubaciji i to će biti mnogo teže. Ako se nakon ljetne pauze, gdje mi epidemiolozi očekujemo manje oboljelih, virus vrati s istim karakteristikama koje ima sad, vrlo je vjerojatno da će doći do drugog vala. No, tad ćemo znati više i možda ćemo se moći bolje zaštititi. Možemo očekivati drugi val ako se nešto ne promijeni – kazao je Capak.

Osvrnuo se i na uporabu kirurških maski.

– One su za jednokratnu uporabu i kirurzi ih mijenjaju nakon dva sata. One se ne mogu prati i ponovno upotrijebiti. A obične platnene maske mogu se prati, ali kad postane vlažna, treba je zamijeniti. One ne pružaju 100% zaštitu i netko tko se stvarno treba zaštititi ne može to s takvom maskom, ali ona sprečava širenje kapljica dok govorimo, kišemo, kašljemo, trčimo itd.. I u tom smislu je korisna. Ali ta maska ne zaustavlja virus jer nema tako sitne pore kao kirurška maska.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
15:14 27.04.2020.

čovjek zna i govori da za virus ima više scenarija....kako gazde budu rekle takav će scenario biti

AN
anticenzura
15:22 27.04.2020.

Ne moze se govoriti o nikakvom ''drugome valu'', sama cinjenica da je politicarama to na pameti, vec izaziva sumnju, jedino ako nas ponovo ne napadnu bioloskim oruzjem, posto ovdje imamo posla sa fake virusom iz laboratorija, pa to je sadaa i mackama vise jasno. ''Epidemiji'' se blizi kraj, posto se lazni virusi sami od sebe ugase, obzirom da priroda ne tolerira laznjake u svome ekoloskom sistemu.

ST
stefj
15:34 27.04.2020.

Kako sada izgleda virus će se vraćati u valovima dok ne oboli dovoljan dio populacije i ne razvije antitijela... Dosadašnja istraživanja (osim jednog Kineskog) su pokazala da je genom stabilan i jedina potvrđena mutacija je u Indiji gdje se virus teže "lovi" za stanice. Također je potvrđeno da su se kod većine ljudi koji su preboljeli virus razvila antitijela (uostalom, kako bi inače tretirali bolesnike antitijelima)... Tako da se sve više čini da Švedski model ima smisla. Dok ćemo mi čamiti u karantenama, kod njih će već davno sve proći...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije