Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potencijalno rješenje

Možemo!-Nova ljevica: Kao alternativu luci u Stinicama predlaže Orišac

Split: Vijećnici Gradskog vijeća Grada Splita
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
21.06.2022.
u 12:39

Smatraju da bi premještanje teretnog prometa zahtijevalo gradnju treće luke na tom ionako ugroženom području, uz Sjevernu luku i Loru i potencijalno novo zagađenje, a zbog duljeg putovanja znatno bi se povećali troškovi transporta opskrbe, što bi utjecalo i na rast cijena na otocima.

Koalicija Možemo!-Nova ljevica koju na nedjeljnim izvanrednim lokalnim izborima u Splitu predvodi Tamara Visković poručila je u utorak da je za njih luka u Stinicama potpuno neprihvatljiva pa kao alternativu predlažu Orišac

"Premještanje teretnog prometa prema otocima izvan centra grada načelno je dobra ideja, no bojimo se da motiv nije rasterećenje prometa u gradu, nego proširenje turističke namjene gradske luke na račun servisne luke za stanovnike i posjetitelje otoka", priopćila je koalicija.

Smatraju da bi premještanje teretnog prometa zahtijevalo gradnju treće luke na tom ionako ugroženom području, uz Sjevernu luku i Loru i potencijalno novo zagađenje, a zbog duljeg putovanja znatno bi se povećali troškovi transporta opskrbe, što bi utjecalo i na rast cijena na otocima.

Taj projekt bi, također upozoravaju, ugrozio Marjan, ali i dobar dio Kaštelanskog zaljeva, s brojnim trajektima na plovnom putu oko park šume i pored Čiova, u kombinaciji s nautičarima iz Spinuta, Kaštela i Trogira i manjih plovila na putu za Trogir i Kaštela.

Koalicija Možemo!-Nova ljevica ističe da se Lučka uprava Split usred predizborne kampanje oglašava raskošnim sponzoriranim sadržajem u lokalnim medijima o grandioznim planovima te državne ustanove, na čijem je čelu, predsjednik splitskog HDZ-a i kandidat na listi te stranke za Gradsko vijeće.

Lučka uprava se time, smatraju uključuje u prostorno planiranje Splita bez nadzora od strane grada i pretvara u svojevrsnu planersku "paraustanovu", rješavajući probleme koje su organizacijom brodskog i trajektnog prometa u Gradskoj luci sami stvorili.

"Da ne bi ispalo da samo nabrajamo minuse bez alternative, za nas je prihvatljiva ideja da bi, ako već trebamo izmjestiti kamionski promet, bolje rješenje bilo Orišac, na istoku grada. Time bi se izbjegla sva tri navedena problema", priopćila je koalicija.

Komentara 1

Avatar Mudlin
Mudlin
13:48 21.06.2022.

Možemo - možete mi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije