Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrt na dva kotača

Motociklisti, oprez! U lijevom se zavoju najlakše ‘izgubi glava’

'25.04.2011., Kablari - Pri padu s motocikla u blizini Karlovca smrtno je stradao motociklist ciji se motocikl nakon udara zapalio.  Dominik Grguric/PIXSELL'
'Dominik Grguric/PIXSELL'
27.04.2011.
u 11:15

U Karlovačkoj županiji lani su smrtno stradala dva motociklista, jedan mopedist i jedan suvozač na motociklu

Iako iz policije svakog proljeća upozoravaju motocikliste i mopediste na sve opasnosti koje nosi početak motociklističke sezone, stradavanja, pa čak i smrtna, redovita su pojava. To potvrđuje i nedavni slučaj 38-godišnjeg Ivice Bačića, koji je poginuo sletjevši s motocikla u Kablarima nedaleko od Karlovca. Zbog prevelike brzine, kako piše  u službenim informacijama PU karlovačke, Bačić je, vozeći Kawasaki njemačkih registracija, izgubio nadzor nad vozilom. Nakon toga je pao, udario u stablo, a potom i u betonski zid nedaleko od prometnice. Događaj je još tragičniji kad se zna da je stradao tek pedesetak metara od svoje kuće i dobro je poznavao cestu kojom se vozio.

Prometne crne točke

Na mjestu nesreće mnogi su cestu desnom obalom Kupe označavali kao iznimno opasnu za motocikliste. Ipak, u policiji ističu da to nije prometna crna točka te da motociklisti često stradavaju i na mnogim drugim lokacijama.

Da ovo nije izoliran slučaj dokazuje i to što su na području Karlovačke županije tijekom prošle godine u prometnim nesrećama smrtno stradala dva vozača motocikla i jedan mopedist. Uz njih, lani je život u prometnoj nesreći izgubio i jedan putnik na motociklu. Zato je policija pokrenula niz preventivnih i edukativnih akcija kako bi upozorila na opasnosti u početku sezone

– Već tri godine organiziramo akciju prilagodbe motociklista. U njoj sudjeluju i naši djelatnici koji rade na motociklima, ali i svi drugi zainteresirani. Nedavno smo na tu temu organizirali i javnu tribinu u prostorima Hrvatskog autokluba – rekla je Andreja Lenard, djelatnica za odnose s javnošću PU karlovačke.

Ove godine akcija prilagodbe motociklista održana je na ŠRC-u Korana u Karlovcu, a uz djelatnike policije proveo ju je i Sportski moto-klub Karlovac. Pridružili su im se članovi drugih moto-udruga te polaznici i predstavnici autoškola. Uz stručan dio, ali i druženje okupljenih, na ŠRC-u je promovirano primjereno ponašanje motociklista i mopedista u prometu. Provjerene su vlastite mogućnosti prije početka motociklističke sezone.

Vozači automobila žale se da policija motociklistima često tolerira slalom između vozila, te posebno vožnju između dviju kolona, ‘po crti’.

Odmaknite se

Tvrde da je takvo ponašanje vozača na dva kotača opasno za njih, ali i za vozače automobila, posebno pri većim brzinama. Da je to problem vidi se iz službenih policijskih upozorenja.

– Prilikom vožnje kroz lijevi zavoj motociklisti se trebaju odmaknuti od središnje crte, inače će im se glava nalaziti čak do jedan metar unutar traka kojim dolaze vozila iz suprotnog smjera – tvrde u policiji. Iz policije motocikliste su upozoravali i na nužnost provjere tehničke ispravnosti vozila, koja su u većini slučajeva izvađena iz garaža nakon višemjesečnog mirovanja.

Ključne riječi

Komentara 3

LE
leptirica11
18:37 02.05.2011.

Predivnom ,skromnom i samozatajnom dečku Ivi neka je laka zemlja,a njegovoj mami,tati i sestri,ženi i dragoj dječici neka dragi bog dade snage da podnesu nekako ovu neizmjernu bol...svima nama koji smo ga poznali teško je i nezamislivo,a samo oni znaju kako je njima...ne dao bog nikome takvog zla.Ive nikad te neće zaboravit tvoji Kablarčani...u tvojim malim Anđelčićima Ani i malom Mateju gledamo tebe...i pitamo se čime je jedna tako poštena i dobra obitelj poput tvoje zaslužila ovu tragediju.Sudbina?!Iskrena sućut njima a tebi svjetlost vječna svijetlila u Nebeskim prostranstvima.

TA
tatamlata
13:31 05.05.2011.

Gluost ! Njemu je to bio DESNI zavoj !

CA
campa
12:42 27.04.2011.

Obitelji Bačić iskrena sučut.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije