Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi premijer

Montijeva vlada dobila povjerenje talijanskog Senata

mario monti
AFP/PIXSELL
17.11.2011.
u 22:11

U tri riječi se može sažeti program vlade koja je zamijenila onu premijera Silvija Berlusconija: strogost, pravednost i razvitak

Sa 281 glasom za, 25 protiv i ni jednim suzdržanim vlada talijanskog premijera Marija Montija dobila je večeras povjerenje Senata, a sutra će se glasovati u Donjem domu parlamenta. Sve stranke, osim Sjeverne lige, podupiru Montijevu vladu. Profesor ekonomije Mario Monti predstavio je Parlamentu program svoje vlade, koju je on nazvao vladom nacionalne odgovornosti.

U tri riječi se može sažeti program vlade koja je zamijenila onu premijera Silvija Berlusconija: strogost, pravednost i razvitak. Strogost će biti primjenjena u rezovima potrošnje, a vjerojatno će se početi rezati privilegije koje ima tzv. politička kasta. Strogost će biti primjenjena u borbi protiv utajivača poreza i borbi protiv rada na crno. Pravednost bez koje, kako je rekao Monti, nema učinkovite reforme, će se provesti u poreznoj politici, ali i na tržištu rada, kao i u mirovinskom sustavu.

Na tržištu rada ima nejednakosti, odnosno oni koji su u radnom odnosu imaju potpunu zaštitu, a honorarci nikakvu. Vezano za poreze, smanjivat će se fiskalni pritisak na rad i proizvodnju, a povećavat će se na imovinu i potrošnju. Vratit će se porez na kuće. Monti je u večerašnjoj replici kazao kako njegova vlada nije odraz volje banaka i kako nije on predstavnikom multinacionalnih kompanija.

Monti je, podsjetimo, kao europski povjerenik kaznio multinacionalnu kompaniju Microsoft sa 500 milijuna dolara. Europa, ali i agencije za rejting pozitivno gledaju na Italiju s Montijem na čelu.

Komentara 3

TO
Toni50
23:01 17.11.2011.

Montijeva vlada dobila povjerenje talijanskog Senata, ta ista je bila super i tri puta davala povjerenje Beluskoniju što želimo time reči sada su preavo pogodili i konačno pravoga odbrali ili ?

OB
-obrisani-
01:52 18.11.2011.

vlada dobila povjerenje talijanskog Senata >>>>>>> ....a imaju li povjernje naroda ? he,he i sad ce tim povjerenjem rijesti sve te nagomilane probleme....pljuc

PP
Peter Petrovic
11:12 18.11.2011.

nece im biti lako posto u italji je velika konkurenzija kod nas je lakse nema konkurenzije kod njih vise mafija kod nas bez kokurencije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije