Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
monica macovei:

'Monitoring bi Hrvatskoj bio potpora, a ne kazna'

macovei
Foto: DPA/PIXSELL
1/3
05.02.2013.
u 21:02

Dobro ste počeli, ali borba protiv korupcije ne smije stati. Trebamo dokaz da se rezultati i ostvaruju, kaže europarlamentarka.

S bivšom rumunjskom ministricom pravosuđa, glasovitom po čišćenju državnog aparata od korupcije, a sada europarlamentarkom Monicom Macovei, razgovarali smo o njezinu amandmanu u kojem traži da Hrvatska i nakon ulaska u Europsku uniju ostane pod monitoringom.

Zašto Hrvatskoj treba monitoring nakon ulaska?

Hrvatska je dobrodošla i očekujemo je u Uniji ove godine jer je takav politički dogovor. Poštujem sve što je postignuto i svjesna sam da za primjenu reformi treba vremena, rada te političke volje. Monitoring je potpora, a ne kazna. Implementacija reformi i zakona nije završena. Promjene nisu nepovratne, što i nije moguće postići u toliko malo vremena. Zato je mudro i zrelo da Europska komisija kroz monitoring nastavi pomagati Hrvatskoj da mjere i reforme postanu trajne.

Nepovratne reforme

Kakav bi oblik imao i koje bi bile sankcije?

Na EK i Hrvatskoj je da odluče, onako kako smatra Komisija. Ponavljam, ne treba se sramiti mehanizma kontrole, on bi potvrdio da se EK zalaže za proširenje i reforme. Nije primjereno govoriti o sankcijama. Bit je da se Hrvatskoj pomogne da nastavi s reformama.

Tek u ožujku očekuje se novo izvješće o monitoringu, a do ulaska Hrvatske u EU ima još gotovo četiri mjeseca. Kako možete biti sigurni da Hrvatska neće biti spremna za članstvo?

Nepovratne reforme, posebno kod mjera protiv korupcije i prijevara, nije moguće postići u nekoliko mjeseci.

Kako komentirate rad hrvatskih vlada te gdje vidite najveće probleme?

Ne želim komentirati vlade, iskreno vjerujem da su ljudi predano radili i zato, uostalom, Hrvatska i ulazi u EU. No, vidim i manjkavosti vezane za sprječavanje sukoba interesa. Također, slabost vidim i u nedovoljnoj kontroli prijava imovine dužnosnika. Ima i pozitivnog: USKOK radi dobro i monitoring bi ih trebao samo ohrabriti i dati im jači zamah.

Kažete da sudstvo treba biti neovisno, ali i odgovorno. Kako to postići?

Više je mjera: disciplinske sankcije za neopravdano dugo vođenje slučaja, izbjegavanje objave sudskih odluka ili namjerne pokušaje da se izbjegne donošenje presude. Otkazi kod druge ili treće disciplinske mjere. Otkazi za netočno ili nepravodobno ispunjavanje imovinskih kartica.

U donjem dijelu ljestvice

Kako ocjenjujete borbu protiv korupcije, posebno na visokoj razini? Bivšem premijeru se sudi.

Hrvatska je dobro počela, ali borba protiv korupcije ne smije stati. U istraživanju Freedom Housea za 2011. Hrvatska ima ocjenu 4 na skali od 0 - 7 (najlošije stanje s korupcijom). Na ljestvici Svjetske banke hrvatski korupcijski indikator kreće se oko 60 od mogućih 100. Obje brojke smještaju Hrvatsku na donji dio ljestvice. Podatak da je neki bivši premijer na sudu ili osuđen nije sam po sebi indikator da su promjene u Hrvatskoj trajne. Za to nam treba jasan dokaz kako se ostvaruju rezultati u provedbi mjera.

Koliku potporu kolega imate za svoj amandman?

Ne znam, možde biti i da neće biti velika, vidjet ćemo. Samo slijedim svoje principe. Ne bude li monitoringa, a nešto pođe po zlu, netko će morati odgovarati za odluke koje se donose. Razgovarajmo o tome za nekoliko godina. Hrvatima želim sve iskoriste prednosti, ali i ispune dužnosti prema EU.

>>'Još 2 problema iz monitoringa, agencija i prijelazi, bit će riješeni'

Komentara 23

TH
than
11:55 06.02.2013.

E kada nam Rumunji 'uvode 'monitoring zbog korupcije onda svasta. I sto kaze nasa velebna Vlada na sve ovo ? Imala je godinu dana da nesto sredi, a umjesto toga smo dobili monitoring. A cek. Milance nista nije obecao u predizborno vrijeme, osim clanovima partije. Izgleda da se cak i iz Rumunjske vidi ovo silno stranacko kadroviranje i uhljebljivanje.

PP
Peter Petrovic
21:26 05.02.2013.

i to kaze bas rumunjka. rumunija je trebala u eu najmanje 100 godina nakon hrvatske.

KO
korisnik3
10:53 06.02.2013.

hahahaha, a romanian gives lectures about corruption. what a joke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije