Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNANSTVENICI

Mona Lisin osmijeh stari je slikarski trik

mona lisa
16.03.2010.
u 16:37

Počnete li gledati od njezinih očiju, na Mona Lisinu licu ćete ugledati suptilan osmijeh, no pogledate li od usana, osmijeh nestaje.

Tajanstveni Mona Lisin osmijeh zapravo je trik koji je napravljen specijalnom slikarskom tehnikom, tvrde austrijski znanstvenici. Oni u svojoj analizi ističu da na ovom remek-djelu Mona Lisino lice izgleda potpuno različito, ovisno o tome na koji se dio njezina lica usredotoči pogled.

Počnete li gledati od njezinih očiju, na Mona Lisinu licu ćete ugledati suptilan osmijeh, no pogledate li od usana, osmijeh nestaje.

Profesor Florian Hutzler, psiholog iz Centra za neurokognitivna istraživanja u Salzburgu, tvrdi kako je Leonardo da Vinci iskoristio mudru slikarsku tehniku kako bi prevario onoga tko gleda djelo.

Slavni Leonardo da Vinci stvorio je ovu iluziju koristeći se tehnikom sfumato, odnosno vješto je izbjegavao oštre obrise te sjenčao i stvarao magličasti dio, tvrde znanstvenici u časopisu Psychological.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
15:10 18.03.2010.

Znate kako izgleda Mona Lisina kada ostane u Americi tjedan dana dobije plavu kosu, dobije nekoliko brojeva veće grudi, veće usnice, manji nos itd.

OB
-obrisani-
20:58 18.03.2010.

Umjesto da se samo smije, mogla je malo pokazati i dojke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije