Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIJSKI REZULTATI

MOL Grupa u 2019. godini: dobit premašila očekivane rezultate

mol grupa
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
21.02.2020.
u 16:46

Ostvarili smo solidne financijske rezultate u 2019. godini, pri čemu smo čak i nadmašili našu uvečanu očekivanu EBITDA unatoč slabijem vanjskom okruženju, dodao je Zsolt Hernádi.

MOL Grupa objavila je financijske rezultate za 2019. godinu. Unatoč veoma izazovnom okruženju na kraju godine, u četvrtom je tromjesečju MOL Grupa ostvarila čistu CCS EBITDA od 598 milijuna dolara, čime je čista CCS EBITDA za cijelu godinu dosegnula razinu od 2,44 milijarde dolara, nadmašivši time nedavno uvećane očekivane rezultate.

Novčani tok smanjio se u odnosu na 2018. uslijed činjenice da kompanija nastavlja s provedbom strateških transformacijskih projekata, no ipak je ostao pozitivan te je u 2019. godini iznosio 356 milijuna dolara.

Proizvodnja Istraživanja i proizvodnje se povećala u četvrtom tromjesečju dok je cjelogodišnji prosjek za 2019. ostao uglavnom nepromijenjen.

Uslijed nižih cijena nafte i plina, ovaj volumen proizvodnje generirao je 17 % nižu EBITDA u usporedbi s rezultatom ostvarenim u 2018.

Istraživanje i proizvodnja ostala je ključni generator novca MOL Grupe, zabilježivši snažan pojednostavljeni slobodni novčani tok od gotovo 700 milijuna dolara u 2019.

MOL u 2020. godini ima dva cilja: uspješno finalizirati akviziciju i integrirati polje ACG čime će se proizvodnja povećati za oko 20,000 barela dnevno te istovremeno nastaviti maksimizirati vrijednost i generiranje novčanog toka iz postojeće imovine putem učinkovitog poslovanja.

Djelatnost Rafinerija i marketinga je u 2019. zabilježila 13 % nižu čistu CCS EBITDA od 866 milijuna dolara, u potpunosti odražavajući slabije makrookruženje. U četvrtom je tromjesečju čista CCS EBITDA  iznosila 191 milijun dolara, što je  21 % niže u odnosu na četvrto tromjesečje prethodne godine uslijed nižih rafinerijskih i petrokemijskih marži na kraju prošle godine. 

Projekt proizvodnje poliola odvija se prema planiranom tempu i u okviru planiranog budžeta; tijekom 2019. ubrzali su se glavni građevinski radovi te stupanj ukupne dovršenosti projekta sad iznosi oko 50 %.

Donesena je konačna investicijska odluka o projektu izgradnje postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, kojim se Inina djelatnost Rafinerija i marketinga namjerava preobraziti u održivu i profitabilnu djelatnost. Projekt obuhvaća izgradnju postrojenja za obradu teških ostataka čije se puštanje u rad očekuje u 2023. godini.

Djelatnost Usluga kupcima istaknula se rezultatima u 2019. godini: EBITDA ove djelatnosti povećala za 30 % iskazano u lokalnoj valuti (24 % u dolarima) u četvrtom tromjesečju 2019. u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, zabilježivši još jednu snažnu godinu s dvoznamenkastim rastom dobiti.

EBITDA plinskog poslovanja dosegnula je 71 milijun dolara u četvrtom tromjesečju, što je 48 % više nego prije godinu dana. 

Rezultate je komentirao predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi:

'Ostvarili smo solidne financijske rezultate u 2019. godini, pri čemu smo čak i nadmašili našu uvečanu očekivanu EBITDA unatoč slabijem vanjskom okruženju.'

 

 

 

 

Komentara 2

MO
moškov
16:57 21.02.2020.

a hrvatska negdasnja ina ...bilo pa proslo...stratezi energetski i ini..??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije