Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dopunski rad

Mogu raditi i privatno ako liste nisu preduge

20.06.2014., Zagreb - Lijecnici iz udruge HUBL (Hrvatska udruga bolnickih lijecnika). Dr.Trpimir Goluza.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
24.09.2015.
u 11:40


Odustalo se od strogih ograničenja. HDZ predlaže mobilne liječnike

Kojim će se bolničkim liječnicima dopustiti rad u privatnim ordinacijama izvan radnog vremena, regulirat će novi, konačno iznjedreni prijedlog pravilnika Ministarstva zdravlja. Rigorozna ograničenja najavljivana prethodnih mjeseci ministar je na kraju ublažio.

Rad liječnika u kunama

Pravilnik o mjerilima za davanje odobrenja zdravstvenom radniku za sklapanje poslova iz djelatnosti poslodavca, naime, predviđa da liječniku poslodavac može dopustiti rad izvan bolnice ako je u prethodnoj godini ostvario najmanje prosječnu normu (izraženo u kunama) te da je istodobno odradio više od svoje prosječne bruto plaće pomnožene s koeficijentom djelatnosti za koju traži odobrenje. Ravnatelj, odnosno sanacijski upravitelj uskratit će mu odobrenje ako su na njegovu odjelu liste čekanja preduge. Hrvatska liječnička komora, međutim, smatra neprihvatljivim što liječnik treba dokazati da je obavio posao kako bi dobio odobrenje za dodatni rad. Neprimjereno je i vrednovati rad liječnika u kunama prema izračunu osiguravatelja. – Ovakav princip nije opisan ni u jednoj od 17 europskih zemalja s kojima je HLK o tome komunicirao – kaže dr. Trpimir Goluža, šef HLK. Ističe da svaki liječnik koji je na svom radnom mjestu napravio dodijeljeni mu posao treba imati pravo u slobodno vrijeme dodatno raditi drugog poslodavca. – Taj pristup ima pet pozitivnih učinaka na zdravstveni sustav i društvo: potiče izvrsnost među liječnicima, smanjuje liste čekanja, smanjuje odljev liječnika, omogućava bolju procjenu kapaciteta zdravstvenog sustava i omogućava bolje punjenje državnog proračuna kroz poreze – navodi Goluža.

Ugovor s tri bolnice

HDZ-ov dr. Ante Ćorušić kaže da najnoviji prijedlog Siniše Varge nije ništa novo, već sličan svojedobnom pravilniku Darka Milinovića. – Mi sada nudimo opciju mobilnih liječnika, tj. da najbolji liječnici mogu sklopiti ugovor s dvije dodatne bolnice i da u njima rade u određene dane. Dolazi, dakle, pacijentima i ujedno educira kolege u tim bolnicama – navodi dr. Ćorušić.

>>U dva smo tjedna samo jedan dan e-uputnice izdavali bez zastoja

>>Fiktivno se prijavila u Metkoviću da dobije dječji doplatak, oštetila HZMO za 51.000 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije