Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. Miro Kovač:

Mogao sam i dalje biti veleposlanik, ali odvratio me Karamarkov poziv

Miro Kovač
Foto: Boris Ščitar
04.02.2014.
u 17:00

Hrvatskoj je Vladi putem naslovnice Bilda nedavno odaslana poruka da je gubitnica jer je morala popustiti i poštovati pravo u slučaju Perković.

Novi međunarodni tajnik HDZ-a je dr. Miro Kovač, koji je “preko noći” zamijenio Davora Stiera. I dok se još raspravlja to prebacivanje Stiera “samo” na bruxellesku frontu, Kovač (45) piše otkaz u MVP-u i dolazi u središnjicu HDZ-a. Doktorirao je na Sorboni, radio u Uredu predsjednika 1995., pa u veleposlanstvu u Bruxellesu, u Parizu, a od 2008. do prošle godine naš je veleposlanik u Njemačkoj.

Govori pet stranih jezika i bio je karijerni diplomat. To je odmah potvrdio i u odgovoru na “vruće” pitanje o Ruži Tomašić, za koju je šef europučana Joseph Daul kazao da ne može, kao euroskeptik, biti na listi HDZ-a. Na vrlo škakljivu tezu, Kovač je odgovorio baš diplomatski:

– HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu su vrlo aktivni i djelotvorni u klubu zastupnika Europske pučke stranke. Upravo na temelju europskih vrijednosti, koje su i naše hrvatske vrijednosti, vodimo pregovore o koaliciji za europske izbore.

Umjesto u Varšavu, u HDZ

Čudno zvuči odluka da prekinete diplomatsku karijeru i okušate se u politici?

Pregovore o koaliciji za europske izbore vodimo na temelju europskih vrijednosti, koje su i naše vrijednosti

Miro Kovač

Meni je pak ona logična. Imao sam privilegij biti hrvatski veleposlanik u Njemačkoj sve dok nismo postali punopravna članica EU, što je bio jedan od temeljnih ciljeva demokratski izabrane vlasti 1990. godine. Nakon toga sam se htio vratiti i ostati u Hrvatskoj. Uslijedio je poziv predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da se priključim projektu daljnje afirmacije HDZ-a u svijetu i vraćanja povjerenja hrvatskih građana u HDZ, a s ciljem skorog preuzimanja obveze učiniti Hrvatsku bolje uređenom, gospodarski konkurentnom i inovativnijom.

Što su vam rekli u HDZ-u, zašto baš vas trebaju? A imali ste osiguranu novu “adresu”, mjesto veleposlanika u Varšavi.

Bio sam u kontaktu s vrhom HDZ-a, dobio ponudu, a budući da čvrsto vjerujem u uspjeh i ispravan put HDZ-ova vodstva, prihvatio sam je. Istina, bilo mi je osigurano novo veleposlaničko mjesto, no htio sam se vratiti u Hrvatsku. Otprije sam član HDZ-a, ali se nisam nikad morao legitimirati kao član stranke i napredovao sam bez potrebe da se stranački ističem.

Pretpostavljam da je novoj vladi ipak smetalo što ste član HDZ-a?

Nemam se razloga žaliti, niti sam se žalio. U Njemačkoj sam bio nešto manje od pet godina, tri pod HDZ-ovom i gotovo dvije pod aktualnom vlašću. I sasvim je logično i prirodno da trenutačno kadrovi bliski ovoj vladi imaju prednost.

Davor Stier također je stigao iz diplomatskih voda, jeste li već razgovarali?

Stier i ja vrlo dobro se poznajemo i vrlo dobro smo surađivali, pogotovo 2011., kada je Hrvatska završavala pregovore i kada se događao pravi krimić. Nije, naime, bilo jasno hoćemo li uopće pregovore s EU završiti. Bilo je snažnih otpora. Posebno tada smo Davor i ja vrlo djelotvorno surađivali. Veselim se daljnjoj suradnji s njim, na dobrobit HDZ-a.

Slabašno se snalazimo u EU. U čemu je problem?

Najprije trebamo znati što se hoće i s kojim ćemo partnerima u EU posebno tijesno surađivati. Unija je trenutačno suočena s krizom identiteta. Pitate li ljude u Francuskoj, Njemačkoj, pa i Hrvatskoj, tko je predsjednik Europske komisije ili Europskog parlamenta, malo njih će znati točan odgovor. To više je nužno identificirati s kojim ćemo zemljama partnerima privilegirano surađivati. U RH je na psihološkom planu počinjena golema šteta: umjesto da se na ulasku u EU motivira pučanstvo, da se ukaže na mogućnosti, posebno za mlade, građani su dodatno obeshrabreni.

Obnova odnosa

Čini mi se da smo u EU ušli i s minusom, s obzirom na spor s Njemačkom i prtljanje s pokušajima neizručivanja Josipa Perkovića?

Žao mi je što sam prisiljen konstatirati da je nedovoljno profesionalnim upravljanjem – to je diplomatska formulacija – znatno umanjena vjerodostojnost naše zemlje na europskom planu. Što se pak Njemačke tiče, nekidan smo dobili “poručicu” preko najutjecajnijeg dnevnika Bild Zeitunga, vrlo relevantnog za svaku njemačku vlast. Inače, bivši kancelar Schröder jednom je rekao da su za vladanje u Njemačkoj potrebne tri stvari: Bild Zeitung, Bild am Sonntag (nedjeljni broj) i TV. U pretprošlu subotu hrvatskoj je Vladi preko naslovnice Bilda u rubrici dobitnik-gubitnik odaslana poruka da je gubitnica jer je morala popustiti i poštovati pravo. Sve to skupa nam je doista bilo nepotrebno.

To je riješeno, ne bi više trebalo biti teret u odnosima s Njemačkom?

Aktualna vlast treba raditi na popravljanju odnosa. Što se HDZ-a tiče, imamo kvalitetnu komunikaciju s partnerima u Njemačkoj, CDU-om i CSU-om. Predsjednik Karamarko bio je u rujnu prošle godine na predizbornom skupu CDU-a, gdje se susreo s kancelarkom Merkel. Nažalost, i to je u hrvatskim medijima bilo loše interpretirano.

Ne u medijima, nego je Milanović optužio Karamarka da je išao dogovarati s Merkel uvođenje sankcija RH?

Nepotrebno je trošiti riječi na takve insinuacije.

Što je HDZ-u najbitnije na vanjskopolitičkom planu?

Nastaviti s izgradnjom transatlantske i europske suradnje, kao i odnosa s jugoistočnim susjedstvom, u prvom redu preko partnerskih i sestrinskih stranaka. Kada se dođe na vlast, treba i na tom planu biti maksimalno pripremljen.

Zašto Nijemci ne investiraju više u Hrvatsku?

Njemačkih investicija ima, nekoliko velikih kompanija je prisutno. Bilo bi logično da RH uspije privući srednja i mala poduzeća, na primjer s juga Njemačke. E, tu opet dolazimo do povjerenja. Posebno mali i srednji poduzetnici svoj će novac uložiti u zemlju u kojoj se osjećaju sigurnima. Velike kompanije će doći, bez obzira na kvalitetu naše administracije, one imaju jake pravne službe. No, želimo li zaista privući strane male i srednje poduzetnike, a svoje domaće stimulirati, trebamo imati kvalitetno pravosuđe i djelotvornu državnu te regionalnu i lokalnu samoupravu. Inače, jednom mi je predsjednik njemačkog Saveznog ustavnog suda rekao da je ključ svega, pa i razvoja gospodarstva – djelotvorna pravna država.

>>HDZ razriješio Stiera - novi međunarodni tajnik Miro Kovač

>>Europarlamentarac Davor Ivo Stier govorio o Hrvatskoj i Europi nakon krize

Komentara 12

SC
Schluchtenscheisser
20:26 04.02.2014.

Hrvatskoj trebaju vrhuski ekonosmki strucnjaci sa Yalea, Harvarda. ako su srbi mogli postaviti mladog vrhunskog strucnjaka sa Yale kao ministra financija onda zasto to Hrvatska nemoze??? vec postavlja nesposobnjakovice sa Kumorvackog fakulteta. i tako je iz godine u godinu uvijekk isto. bilo da je HDZ ili SDP na vlasti. Nije da Hrvatska nema vrhunske obrazovane strucnjake sa najugledniji fakulteta u svijetu (ponajprije u dijspori). vec je problem sto ovi domaci uhlebljeni nesposobnjakovici ne zele da se maknu. jer im je Sabor jedino mjesto , gdje imaju izglede se zaposliti.

SC
Schluchtenscheisser
20:20 04.02.2014.

Hrvatskoj trebaju Vrhunski strucnjaci u Ekonomiji, Inzenjerstvu, Informatici...nesto sto je produktivno i stvara radna mjesta. a ne kao taj "povijesnicar"...s tim mozes mlatiti praznu slamu i jedino kao bezpotrebni politicar zaradaiti nesto. sli takvi sigurno pojma nemaju o Milton Friedmanu niti o Keynesu. a kamoli kako zemlju ekonomski izvuci iz krize.

SC
Schluchtenscheisser
20:10 04.02.2014.

govori njemacki kao neki albanac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije