Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koji je pravi datum

Mnogi ni nakon 22 godine ne znaju je li danas Dan državnosti

'25.06.2011., Zagreb - Razvijena hrvatska zastava u cast proslave Dana drzavnosti i 20 godina neovisnosti.  Photo: Martina Popovcic/PIXSELL'
'Martina Popovcic/PIXSELL'
25.06.2013.
u 09:06

A da bi zbrka bila potpuna, uveden je i novi praznik u čast državne neovisnosti, 8. listopada 1991., kad je odluka o razdruživanju sa SFRJ stupila na snagu

U trenutku kad Hrvatska ulazi u Europsku uniju, mnogi njezini građani ne znaju kad se točno obilježava dan državnosti države kojoj su samo 22 godine. Ništa neobično za zemlju koja je i danas podijeljena između crvenih i crnih preko podnošljive mjere pa se i ono što bi morao biti nacionalni interes isuviše često stavlja u službu stranačkih probitaka i prikupljanja bodova na strani ustaša ili partizana, desnih ili lijevih. Zato zapravo u dva desetljeća imamo tri blagdana koji bi trebali biti važni i posebno obilježavani, no velikih svečanosti više nema.

Dan državnosti koji je za predsjednika Franje Tuđmana bio 30. svibnja, na dan prvog zasjedanja prvog višestranačkog Sabora 1990. godine i koji je uhvatio korijena u narodu, po kratkom je postupku premješten na 25. lipnja, na dan kad je 1991. godine Sabor donio odluku o razdruživanju sa SFRJ. A da bi zbrka bila potpuna, uveden je i novi praznik u čast državne neovisnosti, u spomen na dan kad je 8. listopada 1991. godine, nakon tromjesečnog moratorija na odluku o razdruživanju pod pritiskom međunarodne zajednice, odluka stupila na snagu.

To je i datum od kojega se zapravo računa službeni rastanak Hrvatske od Jugoslavije. U trenutku kad je takvu odluku donijela koalicijska vlada Ivice Račana, činilo se da je takva promjena u redu jer se tumačilo da se s Danom državnosti 30. svibnja zapravo slavi dan kad je HDZ došao na vlast, a krajem devedesetih HDZ-ova je vlast iza sebe vukla bezbrojne ružne repove. No, crno-bijeli pristup čini se ni ovaj put nije bio baš najbolji, pa danas praktično nemamo dana za koji bismo svi znali kad i zašto ga slavimo. Zato ćemo, čini se, zapamtiti 1. srpnja, dan ulaska u EU, a i o nama ovisi hoće li to biti po dobru ili zlu.

>> \'Europa je naša prilika, od nje smo već profitirali!\'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije