Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nitko ne može reći da je prekasno'

Mlinarić predao DORH-u nadopunu kaznene prijave za ratne zločine u Slavoniji

Zagreb. Stipo Mlinarić o predaji nove kaznene prijave Centra dr. Ivana Šretera u DORH
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/6
05.01.2024.
u 13:09

Cilj je pokrenuti institucije kao što je DORH, političare i Ministarstvo branitelja koji nisu zainteresirani za naš rad jer je to očito za njih 'netema', ocijenio je.

Predsjednik Centra dr. Ivan Šreter i saborski zastupnik DP-a Stipo Mlinarić predao je u petak Državnom odvjetništvu nadopunu kaznene prijave s popratnom dokumentacijom za ratne zločine u istočnoj Slavoniji, a obuhvaća još 12 oficira JNA, odnosno s prethodnom prijavom ukupno njih 64. Kaznena se prijava ne odnosi samo na Vukovar nego i na cijelu istočnu Slavoniju, za 64 živuća oficira JNA, pojasnio je na konferenciji za novinare ispred DORH-a.

"Nitko ne može reći da je prekasno, jer to pokazuje i suđenje majoru KOS-a i ispitivaču u logoru Vojislavu Mediću na osječkom Županijskom sudu. Nikad nije kasno, ratni zločin ne zastarijeva i Centar dr. Ivan Šreter će nastojati da se procesuira sve  što se može procesuirati", istaknuo je Mlinarić.

Cilj je pokrenuti institucije kao što je DORH, političare i Ministarstvo branitelja koji nisu zainteresirani za naš rad jer je to očito za njih 'netema', ocijenio je.

Ustvrdio je i kako čovjek kada izgubi postaje beskućnik, a kada mu se na zna za grob kao da nikada nije ni postojao. "A takvih je više od 1000 i oni to nisu zaslužili. Minimum je da ih se pronađe i dostojanstveno pokopa, a hrvatska država im to treba omogućiti", poručio je Mlinarić.

VEZANI ČLANCI

Najavio je kako se aktivnosti Centra sele na područje Benkovca, Obrovca i Knina. Tvrdi i kako to nema veze s predstojećim izborima i dodaje kako će kaznena prijava 'za stravične zločine u Dalmatinskom zaleđu koji nisu procesuirani biti gotova u listopadu ili studenome'. To ima veze s pravdom i ratnim zločinima koji nisu procesuirani u proteklih 30 godina, a mogli su biti. Cilj nije mržnja ni osveta, nego pravda koja nije zadovoljena, poručio je Mlinarić.

Podsjetio je kako je nedavno podignuta optužnica za ubojstvo djeda Luke Modrića i ustvrdio kako je i Centar tome pridonio budući da raspolaže s tim dokumentima. "To će biti obuhvaćeno širom kaznenom prijavom, kao što je bila i za istočnu Slavoniju, odvjetnika Berislava Živkovića", rekao je. 

Mlinarić je poručio kako Centar na tome neće stati i angažirao je dva odvjetnička ureda, Berislava Živkovića koji se već dokazao i Ive Farčića koji radi na kaznenoj prijavi već osam mjeseci i bio je u odvjetničkom timu generala Ante Gotovine u Haagu koji vrlo dobro poznaje tematiku.

5.1.2024., Zagreb - Predsjednik Centra dr. Ivana Sretera, saborski zastupnik Stipo Mlinaric, na konferenciji za novinare govorio je o predaji nove kaznene prijave tog Centra u Drzavno odvjetnistvo RH. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Promjena čelne osobe DORH-a ništa neće promijeniti

Upitan o kandidatima za glavnog državnog odvjetnika, Mlinarić je ustvrdio kako se promjenom čelne osobe DORH-a ništa neće promijeniti 'jer je sustav zagušen, bivši su državni odvjetnici na mjestu pomoćnika s njima odanim ljudima'.

Tko god dođe neće mu biti lako, osim ako bude imao odriješene ruke da ustroji DORH kako bi mogao raditi kako treba bez uplitanja politike, ustvrdio je Mlinarić.

VIDEO Snimili zastrašujuću "lavinu zemlje": Klizište aktivirano potresom u Japanu odnijelo sve pred sobom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije